Fenti kérdést egy tizenéves tette fel társainak nemrég a gyakorikerdesek.hu-n. Pontosabban a kérdés így szólt: "Miért téves látszólag sok tizenéves lány énképe?" - A hozzászólások igazolták a kérdező felvetésében rejlő mélyebb tartalmat, ez pedig a "látszólag" szó (a jól ismert ok, a média és a divat életszerűtlen és önbizalmat romboló hatása után).

A válaszokból sok minden kiderül a mai tinik közötti gyakori viselkedési formákról, ami az idősebb generáció tagjai számára igencsak meglepő tud lenni.

Íme egy példa:
"Mindenkinek van rossz napja, amikor még csúnyábbnak és még kövérebbnek hiszi magát, és olyankor kell neki egy kis támogatás, de azért elég sokan túlzásba viszik -.- Mondjuk, a másik véglet sem jobb. Az alattunk lévő évfolyamon ennek pont az ellenkezőjét csinálják, mellettünk van a termük, és amikor kint ülünk a terem előtt, egész szünetekben hallgathatjuk, ahogy megállás nélkül gügyügik egymásnak hogy, jaj de gyönyörű vagy, imádom a pólódat, nekem kell majd adnod ha kinőtted, irtó cuksi, és jajj úgy imádlak... és emellett kétpercenként ölelgetik egymást. Azért az se normális!" - fakadt ki az egyik kamasz.

Egy tizenhét éves lány pedig meglepően korrekt válasszal nyugtázta a problémát:
"Manapság minden arról szól, hogy mennyire vagy szép, szexi, divatos, stb. A külső játssza a legnagyobb szerepet a tinik körében. Szánalmas, de ez van. :/
Megfelelési kényszer áll az önbizalomhiány mögött.
Régen az volt a módi, hogy mindenki magának akart megfelelni, ma már viszont a többség szava dönt. Mindenkinek viszont úgyse tetszhet az ember, ergo kap negatív véleményt is, és akkor már szerencsétlen önbizalomhiányos pulya kiakad, hogy semmit sem ér, hogy nem tetszik senkinek, stb."

Szó esik még  a válaszokban a jelen korunkban megkerülhetetlen facebook-ról is. Ugyanis a mai tinik - miként azt most már számos felmérés mutatja - napi több órát töltenek az interneten.
Sokan számítógépről, de egyre gyakrabban mobiltelefonról érik el azt, és internetes tevékenységük jelentékeny hányadát a közösségi oldalakon töltik, leggyakrabban persze a facebook-on, ami olyan már számukra mint a szaknévsor  volt valaha: "aki kimarad, lemarad" - legalábbis így érzik napjaink fiataljai.

Ezért aztán igyekeznek minél többször aktivitást mutatni az oldalon: megosztanak, lájkolnak - és várják a többiek reakcióját. Ha az negatív, elkeserednek, úgy érzik, a többiek - akiknek nagyon adnak a véleményére - nem szeretik őket eléggé. Ez pedig önbizalmi válságot eredményezhet, aminek súlyos következménye is lehet, mint egy néhány hónappal ezelőtt angliai példa mutatja: egy osztálykiránduláson készült kompromittáló fotó hatására lett öngyilkos egy kamasz fiú. Ez természeten egy szélsőséges példa, de rámutat arra, mennyire fontos a mai fiataloknak a közösség válasza...

Tihanyi-Konda Szilvia

 

 

Címkék: közösség internet viselkedés facebook tini önbizalom kamasz önkép tizenéves

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr254670225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása