Az iskolai kiközösítés, durvább csúfolódások és fenyegetések nem számítanak újdonságnak, az utóbbi években azonban az internet új formát adott ennek. Ez pedig új jellegzetességekkel is jár. Külön veszélye az arcnélküliség, átgondolatlanság, tömegpszichózis, ami sajnos már nem egy esetben halálos kimenetellel járt.


„A tanév során előfordult-e, hogy megszégyenítettél egy másik diákot, gúnyolódtál egy másik diákon?” – a magyar tanulók 33,1 százaléka igennel válaszolt erre, amikor 2009-ben átfogó felmérés készült az iskolai erőszakról több mint 4000 diák megkérdezésével. A másik oldalon állónak, a megszégyenítés elszenvedőjének majdnem ugyanennyien érezték magukat: a megkérdezett iskolások 31,9 százaléka. Kiközösítésben elkövetőként 25,5, elszenvedőként 12,7 százalékuknak volt része.

A 2009 és 2011 között végzett EU Kids Online nevű átfogó európai vizsgálatból kiderült, hogy a cyberbully most már Magyarországon is sokkal elterjedtebb, mint az iskolai bántalmazás. „Az egyik legfontosabb tanulság, hogy azok is lehetnek bántalmazók, akik egyébként az iskolában nem lépnek fel agresszorként” – mondja Parti Katalin, az Országos Kriminológia Intézet (OKRI) munkatársa.

Jellegzetes vonás, hogy - a megerőszakoltakhoz hasonlóan - az áldozatok többsége beszélni sem igazán mer az őt ért sértésekről, még a barátaiknak sem, mert attól tartanak, ők maguk is tehetnek a zaklatásról, valamiért biztosan okot adtak rá. Az pedig még elképzelhetetlenebb a számukra, hogy szüleiktől kérjenek segítséget. 

Az áldozat félelme attól, hogy ha kitudódik a dolog, őt ítélik el, sokszor jogos. Ahogy a gimnazisták megfogalmazták, szülőfüggő, mi lesz a reakció például arra, hogy „Anyu, engem ribancoznak elég durván”.
Az áldozat elítélése, hibáztatása jellemző a kortársakra is. E mögött Ujpál Zsófia pszichológus szerint „az igazságos világba vetett hit” áll, szeretjük azt gondolni, hogy azzal történik rossz dolog, aki megérdemli. Ez a hit a tétlen szemlélőkben és az áldozatban magában egyaránt megvan.

A felnőttek bevonásától még egy dolog miatt félnek az áldozatok: ilyenkor benne van a pakliban, hogy teljes internettől eltiltás lesz az eredmény, ők pedig bent akarnak maradni a netes közösségben...

Cikk forrása: index.hu

Címkék: internet iskola bántás áldozat kamasz zaklatás tizenéves kiközösítés csúfolódás viselkedésváltozás cyberbully

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr384997979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása