A legtöbb kamasznak kilenc óra alvásra lenne szüksége, hogy nappal kellően éber tudjon maradni. Ennyit azonban a diákmunka, a korai iskolai órák, a számítógép, a házi feladat vagy a különórák miatt csak igen kevés tizenéves, a kamaszoknak mintegy a 10 százaléka alszik.

A fenti megállapítást az informed.hu oldalán olvashatjátok. Vajon milyen arányban okai a kialvatlanságnak a fent felsoroltak? Jó volna erről is olvasni valamiféle kutatást. Volna pár tippem, de a fiatalok szokásait vizsgálva, nem a diákmunka vezetne, hanem talán inkább az interneten töltött idő...

Az említett cikk mindenesetre érdekes és hasznos információkat közöl a tinédzserek "biológiai órájáról". Ezért az alábbiakban szeretném ide citálni pár bekezdésüket, de érdemes a cikket az eredeti helyén is tovább olvasni.

"Mindenkinek van belső, biológiai órája, ami a testhőmérsékletet, az alvási ciklusokat, az étvágyat, valamint a hormonális változásokat befolyásolja. Ennek a 24 órás belső órának a biológiai és pszichológiai folyamatait nevezzük napi ritmusnak. A serdülőkor előtt ennek a ritmusnak köszönhetően a legtöbb gyerek este 8-9 körül elalszik. A pubertás korban azonban megváltozik ez a napi ritmus, és az elalvás ideje későbbre tolódik. (...)

Nem tűnik nagy problémának, mégis, a kialvatlanságnak súlyos követelményei lehetnek. A fáradt tizenéves nem tud figyelni az iskolában, még sokszor az is nehezére esik, hogy ébren maradjon. Az alváshiány hangulatingadozásokkal és viselkedési zavarokkal is járhat, nem beszélve az álmos autóvezetésről, utóbbi akár halálos balesetet is okozhat."

A biológiai óra átállítható! - Hogy hogyan? Nos, ehhez javasolt elolvasni az informed.hu cikkét.

Tihanyi-Konda Szilvia

 

 

 

Címkék: internet fáradtság alvászavar tini kamasz tizenéves viselkedésváltozás

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr305303880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása