Szerte a világban előfordul, hogy bizonyos településeken külön rendeleteket hoznak helyi szinten például valami megakadályozására vagy tiltására (magyar példa is van!). Később pedig lehet, hogy a jogalkotók meg is feledkeznek róla és esetleg valami még évtizedekkel azután is érvényben van, hogy már rég nem aktuális a kérdés...

De nézzük, milyen esetekben gondoltak a jogalkotók a fiatalabb korosztályokra!

Kezdhetjük a sort az USA-val, mivel ott találtuk a legtöbb "csemegét":

- Minnesota, Blue Earth nevű településén szülői felügyelet nélkül 12 éves kor alatt törvénytelen telefonálni! (És ha valaki éppen az édesanyját hívná?)

- Mesquitben tilos a szokatlan hajviselet fiataloknak.
(Ezt mondjuk meg lehet érteni, látni most már nálunk is elég szélsőséges példákat...ide is begyűrűzött a hetvenes-nyolcvanas éveket idéző punk frizurák... nem is beszélve a "rasztahaj" nem biztos, hogy igazán higiénikus viseletéről. Amelyeket, legyünk őszinték, az idősebbek és a konzervatív meggyőződésűek nem igazán tudnak hova tenni - úgy látszik, Mesquitben valamiért különösen kiverte a biztosítékot a tinik megjelenése...)

punkok.jpg

- Michigan államban 2002-ig volt érvényben az a törvény, mely szerint nők és gyerekek előtt nem lehetett káromkodni. Sajnos ma már ez a törvény nem él, ellenben azzal a fontos jogszabállyal, amely kimondja, ha egy gyermek a templomban böfögne, akkor a szüleit azonnal le kell tartóztatni.

Görögország: 2002 óta tiltottak az elektronikus játékok, mint a "szerencsejáték" előszobája.

Szingapúrban tilos a rágógumizás.

84782921.jpgBangladesben különösen veszélyes csalni a vizsgán, mert ha az illető elmúlt 15 éves,börtönbe kerülhet emiatt.

Végül pedig Magyarország következik, ahol Ózd jár elöl a furcsa jogszabályok alkotásában:12 éves kor fölött nem lehet a járdán kerékpározni, de aki még nem töltötte be a 12. életévét, az csak ott tekerhet.  

Ózdon egyébként a szülőkkel is szigorúak a jogalkotók, ugyanis törvénybe foglalták, hogy a gyerekeik leveleit nem bonthatják fel, hiszen ez a levéltitok megsértésének bizonyul, és vétségnek számít!

Ez utóbbi példa nem is olyan rossz ötlet, habár manapság nincs sok értelme, amikor mindenki saját jelszóval lép be az elektronikus postaládájába...

Tihanyi-Konda Szilvia

 

Címkék: jog gyerekek vicces törvény érdekesség szülői szigor

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr446868911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása