Mi a helyzet az e-könyvekkel?

 2015.07.14. 15:31

Ezúton szeretném kifejezni a köszönetemet azoknak, akik segítségemre voltak az elektronikus könyvolvasással kapcsolatos szakdolgozatom megírásában azzal, hogy kitöltötték az űrlapot.
A kutatásom egyik fő kérdése: mennyire nyitott a magyar társadalom az e-könyvekben rejlő új lehetőségekre? Az alábbiakban szeretném Veletek megosztani a kapott eredményeimet.

ketfele_olvasas.jpg

Mivel a társadalom és a könyvek viszonya bizonyos értelemben egyfajta kulturális körkép, amelyet a gazdasági-társadalmi körülmények is befolyásolnak, így a jövőre nézve is sok hasznos tanulsággal szolgálhatnak a múlt jelentősebb eseményei és könyvszakmai fordulatai.

Feltételeztem, hogy az elektronikus könyvek olvasása összefügghet a társadalmi végzettséggel, az e-olvasók használata pedig a jövedelmi helyzettel is, azonban sok múlik a jelenleg is tanulmányaikat folytatók képzésén: mennyire sikerül felkelteni az érdeklődést a digitális irány felé és milyen eszközhasználati és milyen viselkedési szokásokat ismernek meg.

Az Ipsos 2014-es vizsgálódása alapján a Könyvfesztivál keretében végzett felmérésből az nyert bizonyítást, hogy a magyarok egyre kevesebbet költenek olvasásra, kultúrára, és nemcsak anyagi lehetőségeik romlása miatt. Szomorú tény, hogy a válaszadók 28 százaléka azt jelölte meg válaszként, hogy az olvasás nem érdekli.

hating_books_320_zpsce34b682.jpg

A mai fejlődéshez hozzátartozik, hogy a gyerekek, kamaszok megismerkedjenek a számítógéppel és internettel, ugyanis nélkülözhetetlen napjainkban szociális fejlődésükhöz. Nagy valószínűséggel ez a tudás és technika az életük része lesz. A művelődés színvonala pedig általában kapcsolatban áll az anyagi helyzettel, sokszor annak függvénye. 

Egyre inkább szükségünk is van arra ­– akár tanulmányainkhoz, akár munkánkhoz –, hogy szöveges tartalmakat minél gyorsabban, egyszerűbben be tudjunk szerezni és bármikor, akár utazás közben is olvashassuk azokat, hiszen a felgyorsult világ rohanó körforgásában minden percet ki kell használni…

kids-reading-a-tablet.jpg

A vizsgálat során mégis derült ki, hogy az emberek még mindig nem hajlandóak sokat költeni e-könyv olvasóra és e-könyvekre, annak ellenére sem, hogy egyre többen találkoztak már ilyen dokumentumokkal. Érdekes módon a válaszokból az érződik, hogy sokan most sem igazán értik az elektronikus könyvekben rejlő előnyöket, sok esetben talán megfelelő információkkal sem rendelkeznek ezekről!

Ugyanakkor – legalábbis részben – bizonyítást nyert az a hipotézis, hogy a befogadó közönség tagjai közül egyre többen mutatnak érdeklődést a digitális tartalmak irányába. Hiába, a világ halad - és muszáj lépést tartanunk vele.

Címkék: olvasás laptop tanulás társadalom digitális e-book fiatalok könyvek tablet tizenévesek e-könyv olvasó elektroikus könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr798389692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása