Társoldalunk tanácsadó rovatába számos kérdés érkezik. Egy kétségbeesett anyuka olyan problémával jelentkezett, amelyről már egyébként is érdemes lett volna említést tenni. Ez pedig az iskolakerülés, amely egyre nagyobb gondot okoz számos iskola - és a szülők - számára és amely téma a rendvédelmi szerveket is egyre jobban foglalkoztatja...

"Nekem két kamasz lányom okoz nem kis fejtörést. Itthonról iskolába indulnak, de oda nem érkeznek meg. A nagylányom eddig 4.8-as átlaggal bírt most remélem nem bukik meg semmiből, annyira nem érdekli a tanulás. Itthon lakik, de tervezi, hogy ősszel elmegy albérletbe, akkor pedig végképp kikerül a hatásom alól. Vidéken lakunk, Neki mindene Pest, és a pesti pasik. Így már nem jut idő tanulásra sem. Sose jár be időbe a iskolába, ha bejár. A másik lányom teljesen kifordult önmagából. Hiába a kompromisszumok, nem érdekli semmi amit mondok. Most a gyakorlati helyét is elvesztette mert nem jár be! Emellett persze meg is bukott 2 tárgyból plusz tornából. A barátjával lóg egész nap, haza alig jár. Teljesen kétségbe vagyok esve, mert elrontják az életüket, és én ezt nem akarom hiszen a lányaim, szeretem őket!  Igyekszem én is változni viszonyulni, tudomásul venni dolgokat, de most már nem tudom mit tegyek. Kérlek, segítsetek!" - írta az édesanya.

teen-group-walking.jpg

Pszichológiai értelemben itt is egyféle "funkciózavarról" van szó, mint ahogy a munkakerülésnél is lelki okokra vezethető vissza a dolog. Tünetei lehetnek többek között: "elindulási pánik" (pl.nem tetszik magának a kamasz), rossz jegyek szerzésétől fél, esetleg iskolatársaktól érzi fenyegetve magát, vagy valami más miatt szorong). Az iskolakerülés mindazonáltal lehet a normál serdülőkori krízis része (esetleg egy új kapcsolat miatt, mint a fentiekben is olvasható).

Tudni kell azt is, hogy az iskolakerülés önmagában nem értékelhető jelenség, mivel fontosak a társult zavarok, a gyermek kora, élettörténete stb. Ezért is lényeges hogy a szabálysértési eljáráson kívül: szakember - pl. gyermekvédelmi szervezet dolgozója, pszichológus - segítségét kérni ilyen helyzetben.

Akármi is az oka, néhány éve a lógást a törvény is bünteti! 2012 óta ilyen esetben az igazgatóhoz kísérheti a rendőr azt az általános iskolás diákot, aki nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a kötelező iskolai foglalkozásról. Tehát itt már sokkal komolyabb dolgok foroghatnak kockán, mint egy osztályfőnöki vagy igazgatói megrovás... Talán nem minden intézményben kezelik ezt a dolgot ilyen szigorúan? Idő kérdése...

Mindenesetre, amikor lógsz a suliból, nem csak a szüleidet, tanáraidat bosszantod vele, de sokkal lényegesebb, hogy magadnak ártasz, ha lemaradsz a tanulással, mert az tanulmányi eredményeid a későbbi életed alakulását, elhelyezkedési esélyeidet, társadalmi megbecsültségedet is befolyásolják. Arról nem is beszélve, hogy ki szeretne úgy kezdeni az álláspiacon, hogy priusza van?!?

Tihanyi-Konda Szilvia

Ha problémája van serdülőkorú gyermekével, esetleg saját magad jársz hasonló cipőben, kérj segítséget! Akár névtelenül is írhatsz nekünk ezen az e-mail címen keresztül: sessionka@gmail.com.

  

Címkék: probléma kamasz serdülőkor krízis iskolakerülés viselkedésváltozás

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr194803125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása