Kapcsolat áll fenn az agy tinédzserkori fejlődése és a mentális betegségek kialakulása között - állítják brit szakemberek, akik azt is megállapították, hogy az összetett gondolkodással és a döntéshozatallal összefüggő agyterületek változnak a legtöbbet a kamaszévek alatt.

Címkék: kutatás stressz tinédzser serdülőkor mentális betegségek viselkedésváltozás agyfejlődés

A címben szereplő szlogen a Kosárvarázs kampányhoz kapcsolódó jelmondat. A szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar fiatalok többsége sajnos siralmasan keveset mozog, kerüli a sportpályák környékét - és ez sajnos meg is látszik az egészségi és mentális állapotukon is.

Címkék: sport egészség fiatal mozgás kamasz HÖOK WHO

Varga Mihály - a nemzetgazdasági miniszter - szerint "változóban van az a közfelfogás, hogy csak a diploma számít, egyre több szülő és fiatal ismeri fel, hogy a szakmának megbecsültsége, elismertsége van".

Korábban több cikkünkben is volt már szó a kamaszok krónikus fáradtságáról vagy lustaságáról. Ezúttal nem ennek biológiai okait boncolgatjuk, hanem az ismert magyar pszichiáter, Dr. Csernus Imre véleményét ismerhetjük meg a kapcsolt videóból. (Az más kérdés, hogy nevelési kérdésekben nem biztos, hogy egyet kell érteni vele... a nézőpont persze attól is függ, hogy diákok vagy szülők vagyunk.)

Címkék: tanulás iskola probléma nevelés lustaság tinédzser kamasz szülői szigor

Április 1-je kapcsán merült fel bennem a kérdés: vajon mennyire van még szokásban ez a hagyomány, például az iskolások körében? Vagy talán a mai "szívatós" világban ez a nap már erejét vesztette és elsikkadt a sok más beugratás között?

Címkék: szívatás diákcsíny tréfa tizenéves füllentés beugratás rászedés bolondnap

Társoldalunk tanácsadó rovatába számos kérdés érkezik. Egy kétségbeesett anyuka olyan problémával jelentkezett, amelyről már egyébként is érdemes lett volna említést tenni. Ez pedig az iskolakerülés, amely egyre nagyobb gondot okoz számos iskola - és a szülők - számára és amely téma a rendvédelmi szerveket is egyre jobban foglalkoztatja...

Címkék: probléma kamasz serdülőkor krízis iskolakerülés viselkedésváltozás

Néhány éve zajlott az a kutatás, amelynek során megállapították, hogy a  magyar gyerekek harmadának van valamilyen alvászavara, amiért részben az esti internetezés és tévézés, részben a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően gyakori káros szenvedélyek okolhatók.

Címkék: olvasás drog alkohol tanulás dohányzás alvászavar cigaretta fiatal iskola energiaital teljesítmény koncentráció akaraterő bulizás alváskutatás számítógépezés serdülés

Pán Péter szindrómaként is ismert az a jelenség, amikor a fiatal felnőttek nagyméretű kamaszokként próbálnak élni - semmire és senkire nem tekintve. Csak a mának élnek és elvárják, hogy szüleik továbbra is kiszolgálják őket... Az ilyesmi régen is előfordult, de elvétve. Ma azonban a társadalmi normák felborultak, a média által sugallt szingliség és a többi "trend" segítenek elkendőzni a fájó valóságot: valamivel ezek a fiatalok nem tudnak szembenézni.

Címkék: drog alkohol szélsőséges pszichológia probléma kamasz retardált Pán Péter identitáskrízis kapcsolati problémák örök gyerek szingiség

Kamaszkorunk kezdetén megbolondul a testünk, összezavarodik a lelkünk, átértékelődnek korábbi társas kapcsolataink. Másképpen kezdünk tekinteni világunk többi szereplőjére. Új játszmák alakulnak ki a családon belül is. Nem ritka, hogy az az apa-lánya viszony is gyökeres fordulatot vesz serdülőkorban. Erről szól az alábbi írás.

Címkék: gyerek pszichológia külső kamasz hormonok serdülő serdülőkor tinilány viselkedésváltozás apa-lánya érzelmek hullámzása

A magyar kamaszok többet cigiznek, drogoznak és isznak, mint az európai átlag, sőt többet, mint korábban.
A 16 évesek hatvan százaléka volt már részeg, negyven százalékuk rendszeresen dohányzik és minden ötödik túl van az első drogélményén. A szünidő pedig csak ront a helyzeten.

Címkék: sör drog alkohol kábítószer dohányzás pálinka cigi cigaretta marihuána fiatal hasis bulizás tizenéves mámor ambulancia káros szenvedély ectasy

Mi a helyzet az e-könyvekkel?

 2015.07.14. 15:31

Ezúton szeretném kifejezni a köszönetemet azoknak, akik segítségemre voltak az elektronikus könyvolvasással kapcsolatos szakdolgozatom megírásában azzal, hogy kitöltötték az űrlapot.
A kutatásom egyik fő kérdése: mennyire nyitott a magyar társadalom az e-könyvekben rejlő új lehetőségekre? Az alábbiakban szeretném Veletek megosztani a kapott eredményeimet.

Címkék: olvasás laptop tanulás társadalom digitális e-book fiatalok könyvek tablet tizenévesek e-könyv olvasó elektroikus könyv

Olvasol e-könyveket?

 2015.04.05. 13:34
Kedves Látogató!
A fiatalok olvasási szokásainak megváltozásával kapcsolatban végzek kutatást.
Ehhez kérnék segítséget a kérdőív kitöltésével.

Ha a 14-18 éves korosztályba tartozol, akkor különösen érdekel a véleményed!

Ha unalmas számodra kérdőívet kitölteni, akkor csak pár sorban írd meg, mit gondolsz az e-könyvekről: szívesen olvasol-e ilyet, mikor és milyen eszközön. 

Köszönöm!
Tihanyi-Konda Szilvia
A kérdőív linkje:
https://docs.google.com/forms/d/1-dNRCpeAHZmSZT7YbY7eBtn0xizmYSNue57T0j0PKYY/viewform

 

 

Címkék: olvasás viselkedés olvasó fiatal könyvek kérdőív szokások

93522242_1.jpgAz elektronikus könyvek térhódításával egyesek már temetnék a hagyományos könyveket, mások azonban azt vallják: van létjogosultsága mindkettőnek.
Sőt, van, aki szerint egyesen hasznos dolog, ha a nyomtatott könyveknek digitális verziója is elérhető, hiszen ezzel térben könnyebben kiterjeszthetővé válik az információs tartalom...

Címkék: olvasás könyv műveltség fiatalok e-könyv szabadidő eltöltése

Az internet lehetőségei szinte végtelenek, ha valamilyen információnak gyorsan utána szeretnénk nézni. Ugyanakkor azt a veszélyt is magában hordozza, hogy "sok bába között elvész a gyerek", vagyis: a rengeteg információ között elveszhetünk.
Ha valaki jól tudja rangsorolni, értékelni a keresők által feldobott oldalakat és azok tartalmait, akkor nincs nagy baj. De vajon a netet napi szinten használó tinik mennyire jól igazodnak el a világ hírei között? Esetleg a facebook információival is megelégedhetünk?

Címkék: vélemény internet facebook fiatalok médiahasználat tájékozottság Z-generáció

A legproblémásabb tizenévesek

 2015.02.16. 13:32

Bizonyos felmérések szerint a szülők a 14 éves lányokat tartják a legnehezebben kezelhetőnek. Vajon miért éppen őket? A kutatók erre több választ is adnak.

Címkék: hiszti probléma kamaszkor tinédzser tinilány viselkedésváltozás szülői szigor

Zenéjével lázad az ifjúság?

 2015.01.24. 23:19

Egy amerikai tanulmány szerint kedvenc dalok stimulálják az agy azon zónáit, amelyek felelősek a dopamin, a szerotonin, és az oxitocin termeléséért - ezek azok a hormonok, amelyek képesek szabályozni bennünk a tetszés és a relaxáció érzését. Nem véletlen tehát, hogy egyes dalokat jó újra és újra meghallgatni. De vajon a zenék hatására a személyiségünk is átalakulhat?

Címkék: változás fejlődés ifjúság hormonok személyiség növekedés serdülőkor

Régóta kutatják, hogy milyen hatással van az egyénekre a környezet. Az is tény, hogy alapvetően társas lények vagyunk, ezért természetes igényünk a közösségi lét, a közösségben való létezés. És itt jön képbe az, hogy megpróbálunk megfelelni a közösségi szokásoknak, az úgynevezett "csoportnormának". Akkor is, ha emiatt esetleg értékrendbeli válságba kerülünk - de valamiért mégis fontosnak érezzük, hogy ahhoz az adott közösséghez tartozzunk. Ez pedig személyiségünkre is rányomhatja bélyegét.

Címkék: közösség viselkedés kapcsolatok kamaszkor személyiség serdülő tizenéves tartozni valahová

A magyar kamaszok jövőképe bizonytalansággal van áthatva, és sokan kizárólag a külföldi munkavállalásban látnak reményt arra, hogy "normális" életet élhessenek. Magyarország bizonyos részein különösen elkeserítő a helyzet.

Címkék: munka külföld társadalom fiatal probléma lehetőség jövőkép útkeresés kamasz elégedettség elvándorlás

"A kamaszkor a második születés kora" - mondják. "Egy önálló, autonóm személyiség van megszületőben" ebben az időben. De ez nem könnyű. A szülőknek sem egyszerű elengedi a gyermekét, akinek pedig nehézséget okozhat kitörni az érzelmi biztonságból. Pedig meg kell tenni, hogy ne csak "örök gyerekként" sodródjunk az élet útján." -  az ismert pszichológus előadása ezen alapvetésből építkezik. 

Címkék: videó problémák fiatalok kamaszkor tinédzser elengedés nehézség leválás tizenévesek viselkedésváltozás érzelmi biztonság Vekerdy

"Kommunikáció a fiatal generációkkal" címmel megrendezett konferencián ismertették kutatási eredményeiket november 20-án a Pécsi Tudományegyetem munkatársai. A projekt vezetője Törőcsik Mária, a PTE Közgazdaságtudományi Karának tanára, marketingkutató, trendkutató.

Címkék: média internet fiatalok szokások médiahasználat közösségi média y generáció z generáció

"Javult a 15-24 éves fiatalok foglalkoztatása" állítja Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára.

Címkék: munka fiatalok foglalkoztatás elhelyezkedés ifjúsági munkanélküliség

Először is, szét kellene választani a fiatalok széles csoportját kamaszokra és azokra a fiatal felnőttekre, akik már közvetlen közelről, a "saját szakállukon" tapasztalták meg jelen korunk problémáit.

Címkék: média vélemény politika demokrácia fiatalok felelősség

Szeptember óta zajlik a „Legyen más a szenvedélyed!” című programsorozat. Az országos roadshow kapcsán ismert művészek és sportolók személyes példájukon keresztül igyekeznek példát mutatni a fiataloknak a káros szenvedélyektől mentes élethez.

Címkék: közösség alkotás szenvedély fiatalok kapcsolatok mozgás időtöltés szociálpolitika

A Magyar Olimpiai Bizottság néhány napja sajtótájékoztatót tartott, melyen az elsősorban sportiskolásoknak készített új digitális tananyagot ismertették.

Címkék: sport tanulás iskola érettségi felkészülés digitális tananyag

Nagyjából 400 ezer fiatal nem dolgozik és nem is tanul ma Magyarországon. Nem biztos, hogy csak a saját hibájukból. Milyen jövőkép vár a ma fiataljaira?  - Ezekre a kérdésekre ma sokan keresik a választ.

Címkék: munka fiatalok vállalkozás esélyek önbizalom dolgozni foglalkoztatás ifjúsági munkanélküliség