Járdán sétáló barátnők. Csevegnek. Ám nem egymással! Mindkettő a telefonján beszél. Leülnek egy padra. Onnantól fogva hosszú percekig szó nélkül mobiljaik képernyőjére meredve gombokat nyomkodnak. Aztán végre egy-egy szót is váltanak. Furcsa, manapság így zajlik a kamaszok társas élete? Úgy tűnik igen.

A napidoktor.hu-n jelent meg az alábbi cikk. Fontosnak tartom ezen a felületen is felhívni rá a figyelmet, mert - mint a fenti (egyre gyakrabban látott) jelenet mutatja - valós, és egyre inkább terjedőben lévő jelenségről van szó.

Tévénézés, videó játékok, pötyögés a telefonon, és természetesen az állandó online jelenlét az internet közösségi tereiben. Ismerős a kép? A főként fiatalokat megfertőzött képernyőfüggőség egyre nagyobb teret nyer magának. A mozgólépcsőn haladva, sorban állva, de rosszabb esetben a barátokkal töltött idő alatt sem képesek a kamaszok elszakadni az elektronikus kütyük vonzásától. A kérdés csupán az, hogyan befolyásolja ez a mindennapokat?

Evidens, hogy a képernyőre  és a monitorra meredve, vagy a telefont pötyögtetve nincs idejük a tiniknek arra, hogy sportoljanak, vagy a több órás intenzív ücsörgést némi mozgással szakítsák meg. Ez nem csak a már egyre inkább megnövekedett számú túlsúlyos emberek csoportját növeli, de más egészségügyi kockázattal is jár. A kamaszok szüleinek tehát nagy feladatot kell megoldaniuk, hogy a későbbi években ne jelentsen kihívást néhány emeletet felsétálni a fiataloknak, ha elromlott a lift, vagy a mozgólépcső.

A több száz csatorna és az éjjel-nappal programokat kínáló adók valóban szórakoztató időtöltéssé tudnak válni. Azonban miközben 4-6 órán át a képernyőre meredve  ülnek a tinik, teljesen kiszakadnak a valódi, átélhető és megtapasztalható hétköznapi életből. A baráti tevékenységek elsorvadása folyamatos lépkedés a magányos, egyedül töltött napok irányába, ami a lassabban feldolgozható, szomorú történésekkel párosulva könnyen a depresszió irányába sodorhatják a fiatalt.

Az erőszakos videó játékok és a kamaszok szellemi fejlődése közti kapcsolatot számos kutatás vizsgálja. Annak ellenére, hogy az összefüggés számos érvvel cáfolható, de meg is megerősíthető, mindenképpen foglalkozni kell a kérdéssel. Intő jele lehet a túlzott videó játéknak a gyakori ingerültség, problémás magatartás, verekedések, kiabálás. Ilyen esetekben fokozatosan kell csökkenteni a játékkal töltött időt.

Az üzenetek küldözgetése teljes mértékben meghatározza a tinik mindennapjait. Azok a kamaszok, akik minden 5 percben ránéznek a telefonjukra, függetlenül attól, hogy társaságban vannak-e, a lefekvés előtt, illetve az ébredés után szintén első teendőként a telefon után kapnak, valóban függőségben szenvednek.

Megoldásként néhány szabályt felállítva és követve, mérsékelhető a kóros pötyögési inger. Lefekvés előtt fél órával kapcsoljuk ki a telefont, és ne is kapcsoljuk vissza, míg el nem hagytuk a lakást reggel. Társaságban, koncerten, étkezés közben pedig elő sem vehető a készülék. Ezeket betartva ismét felerősíthető a személyek közötti valós interakció.

Forrás: napidoktor.hu

 

 

Címkék: internet függőség szenvedélybetegség kamasz mobilozás képernyőfüggőség Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr1004685549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.