Aki e sorokat olvassa, biztosan volt már kamasz - vagy éppen e nehéz időszak éveit tapossa. Ez esetben is tartogathat számára a cikk hasznos információkat és ebből is láthatja: nincs egyedül kusza érzéseivel, bizonytalanságával. Hiszen ezer meg ezer sorstársa küszködik hasonló problémákkal!

Az alábbi bekezdések azonban elsősorban felnőtteknek íródtak. Olyan szülőknek szánták e gondolatokat, akik szeretnének segíteni serdülőkorú gyermekeiknek abban, hogy minél egyszerűbbé tegyék számukra a felnőtté válást.

Gary Chapman, világszerte ismert és népszerű párkapcsolati tanácsadó, sok más hasznos könyv szerzője ezúttal a szülő-gyermek viszony megkönnyítésére dolgozott ki néhány aranyszabályt, melyeket jó tudni és alkalmazni minden szülőnek, akinek csemetéje a tizenéves éveibe lépett.

"Kamaszkorban kinyílik a világ. Egészen addig mindenhatónak gondolt szüleivel szemben tinédzser kortársainak véleményére hallgat inkább, és hirtelen önállóságra vágyik, keresni kezdi saját identitását. Egyfolytában összeméri önmagát társaival, miközben a jól bevált szülői mintákat elutasítja, s így látszólag teljesen magára marad a nagy útkeresésben. De valóban kijelenthető, hogy a tinédzserkor a nevelés legnehezebb időszaka? Hogyan tud a szülő megfelelő módon közeledni kamasz gyermekéhez ebben a törékeny, ám annál fogékonyabb korszakban?" (Czefernek Léna)

A fenti a kérdésre keresi a választ Kamaszokra hangolva című könyvében Gary Chapman. Az ő nevéhez fűződik az öt szeretetnyelv fogalmának megalkotása. "Véleménye szerint ugyanis az emberi kapcsolatok zátonyra futásában az játssza a legnagyobb szerepet, hogy nem mindannyian ugyanazt a szeretetnyelvet beszéljük. Hiába kapunk társunktól megerősítést egy bizonyos nyelven, ha azt nem tudjuk dekódolni, és fordítva, hiába küldünk jeleket a másik felé, ha nem érti, ezáltal nem érzi szeretetünket. A nem megfelelő kommunikáció következménye, hogy előbb-utóbb kiürül az ember szeretet-tankja, ami depresszióhoz és a kapcsolat megromlásához vezet.

Chapman doktor szerint ez az elmélet fokozottan igaz kamasz gyerekünkkel való viszonyunkra is. A kamasz ugyanis csak látszólag távolodik el szüleitől, hiszen keresi önmagát, most alakítja ki saját identitását. Valójában azonban nagyon nagy szüksége van a szülők háttérbeli támogatására, és arra, hogy akkor is érezze feltétlen szeretetüket, ha olyan dolgot gondol vagy tesz, amivel esetleg a családja nem ért egyet. Egyes kutatások talán megnyugtathatják az aggódó szülőket: a kamaszoknak ugyan fontos a kortársak véleménye, de az igazán lényeges kérdések tekintetében továbbra is szüleik véleményét tekintik mérvadónak.

A szülő persze ebben az időszakban nehéz helyzetben van, mert miközben riadtan figyeli a kamasz kibontakozási törekvéseit, nem tudja, hogyan neveljen és fogadjon el egyszerre. Sok, a kamasz által véghezvitt dologgal nem ért egyet, s falakba ütközik, ha a szokásos, babusgató módon szeretné kimutatni szeretetét. A tinédzserkor beköszöntével a szülőnek mihamarabb alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez, ha nem akarnak vészes távolságba kerülni kamasz gyereküktől. Ebben tud nagyszerű segítséget nyújtani ez a könyv, amely sorra veszi azokat a szeretetnyelveket, amelyeken ebben az időszakban is szólhatunk hozzájuk." (csaladhalo.hu: A kamaszok szeretetnyelvének titkai)

Gary Chapman öt alapvető szeretetnyelvről beszél:
1. minőségi idő (Ez az egyik legtöbb energia-befektetéssel járó szeretetnyelv, ám a hatás nem marad el, ha kamasz gyerekünket elvisszük valamilyen számára kedves programra. A lényeg az, hogy érezze, végig osztatlan figyelmünket élvezi!)
2. elismerő szavak (Sok fiatal azért fordul el szüleitől, mert túlontúl megsebzi őt a feléje megfogalmazott éles kritika. Ha a kamasznak ez a szeretetnyelve, fokozottan szüksége van rá, hogy óvatosan fogalmazzunk és bírálat helyett a hangsúly a bíztatáson legyen!)
3. szívességek (A szülői lét folyamatos szolgálat, de most már nem a pelenkázás és cipőfűző - bekötés a feladatunk. Az a kamasz, aki a szívességek nyelvén beszél, örül, ha az anyukája segít neki a tanulásban vagy vacsorát főz, és boldog, ha az édesapja elviszi edzésre.
4. ajándékozás (Az ajándék a szeretet kézzel fogható bizonyítéka. Fontos, hogy érdek nélkül adjuk, és – még ha közhelyesen hangzik is - nem az értéke a fontos! Ami viszont lényeges: figyeljünk rá, mire vágyik a kamasz és adjuk meg a módját az átadásnak!)
5. testi érintés (Ez egy különösen kemény dió, a kamaszok ugyanis gyakran idegenkednek szüleik érintésétől. Várjuk ki a megfelelő időt, és a megszokott babusgatás helyett csak öleljük át! Fiúk esetében a szkanderozás, játékos csipkelődés is belefér!)

Ha ezeket alkalmazzuk kapcsolatainkban és különösen a kamasz gyermekünkkel való kapcsolatainkban, jelentősen megkönnyíthetjük a saját magunk és a tinédzser csemeténk számára is a serdülőkor gyötrelmes és buktatókkal teli éveit.

Tihanyi-Konda Szilvia

A cikk forrása: A kamaszok szeretetnyelvének titkai

Címkék: gyerek szülő kapcsolat tinédzser kamasz serdülő szeretetnyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr883422614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása