Nemrég közzétettek egy amerikai tanulmányt, amely olyan fiatal felnőttek válaszaira épül, akiket kamasz koruktól fogva rendszeresen megkérdeztek az életük alakulásáról és az elégedettségüket, boldogság-érzetüket vizsgálták.
Az eredmény: azok, akik tizenévesen boldognak vallották magukat, fiatal felnőttként jobban kerestek. Felmerül a kérdés: vajon ennek az ellenkezője is igaz?

A követéses vizsgálat résztvevői 16, 18 és 22 éves korukban töltöttek ki kérdőíveket érzelmi jóllétükről, majd 29 évesen újra válaszoltak az immár keresetüket firtató felmérés kérdéseire.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmány szerzői arra a megállapításra jutottak, hogy közel 30 évesen a tinédzserként lehangolt fiatal felnőttek fizetése 30 százalékkal volt alacsonyabb az átlagkeresetnél, míg a boldog kamaszok 10 százalékkal az átlag fölött kerestek.

Érdekes volna a fent említett párhuzam ellenkezőjének a vizsgálata is: aki tizenévesként nyomorultul érzi magát a bőrében, mert nincs előtte pozitív jövőkép (ami sajnos napjainkban nagyon igaz Magyarországon), azokkal mi lesz 10,20,30 év múlva?

Tihanyi-Konda Szilvia

Kapcsolódó cikkek:

A magyar tinik önképe túl negatív

Húsz éve nem költözött ki ennyi magyar

Sokan már érettségi után lelépnének külföldre

 

 

Címkék: külföld boldogság jövőkép tinédzser kamasz tizenéves elégedettség

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr154920730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása