Online vagy?

 2013.04.22. 23:21

Az index.hu-n nemrég megjelent egy cikk a digitális média és ez elektronikus eszközök terjedéséről. Ebben - ahogy sok más írásban, tanulmányban is - arról is szó van, hogy a mai fiatalok életét mennyire áthatja az internet-használat. Ennek veszélyeiről pedig nem lehet eleget beszélni.

Ahogy az index.hu cikkírója írja: " a közösségi média berobbanása, az okostelefonok népszerűsége a tizenévesek körében és a digitális eszközök megléte a családban teljesen átalakítja a gyerekek életét és technológiához való viszonyát. Még a legkisebbek is pillanatok alatt átlátják a tabletek, okostelefonok működését, háromévesen már alkalmazásokat töltenek le".

Ez így van, ezzel nem tudok vitatkozni, ha a saját vagy akár az ismerőseim néhány éves gyermekeire gondolok. Ahogy más szülők, én is tettem már fel fotókat róluk a netre, hiszen az ember büszkén mutatja meg ismerőseinek, hol tart már a fejlődésben gyermeke. És ez itt a kulcsszó: ismerős. Hiszen a közösségi média veszélyei közül az egyik a megosztott tartalom, amit már - sajnos - az ismerősök ismerősei is láthatnak. Ezzel pedig vigyázni kell. Fontos tehát, hogy milyen biztonsági beállításokat alkalmazunk - de ezzel sokan nem szeretnek foglalkozni, mert macerát jelent.

Miközben a tinik szívesen jelölgetnek be egyszer látott arcokat is, hadd nőjön az "ismerősök" tábora, hogy fontosabbnak tűnjenek társaik előtt, csak körülbelül 18 százalékuk jelöli be a saját szüleit! Talán cikinek tartják? Mindenesetre ez azzal a következménnyel is jár, hogy a szülőknek sokszor fogalmuk sincs a csemete internetes tevékenységéről, a feltöltött képeiről se. Valamint arról is nehéz lesz tudomást szerezniük, ha valaki esetleg zaklató célzattal találja meg gyermeküket.

Pedig ez a veszély fennáll. Ráadásul napjaink tizenéveseinek nagy része állandóan online vannak okostelefonjaikkal, hogy "ne szigetelődjenek el a közösségtől, és naprakészek legyenek az aktuális kulturális eseményekről. Mivel mobilról interneteznek, a szüleik még kevésbé tudják nyomon követni teljes online tevékenységüket, ellentétben a nappaliban lévő családi számítógéppel, ami az előző generációra volt igaz."

A szülőknek sokszor kevés az ideje, energiája arra, hogy eleget foglalkozzon a gyermekével, és sokuk megelégszik azzal, ha látja, hogy a fiatal - látszólag - tanul, otthon van és nem valahol máshol lóg a haverjaival. Pedig a látszat sokszor egész mást takar.

Lehet, hogy az ártatlan csevegés mögött egészen más van, és az arctalan nickname sorai között hátsó szándék bújik meg. Vigyázzunk erre, ne legyünk bizalommal egy név iránt!
Ne egy idegent avassunk be a bizalmunkba, ha lelki bánatunk van, hiszen erre ott vannak a barátok vagy a szüleink! Igen, az "ősök" talán jobban segíthetnek, mint azt gondolnánk. De ha esélyt sem adunk nekik?!....

Tihanyi-Konda Szilvia

A cikk forrása:http://index.hu/tech/2013/04/22/gyerekek_es_az_internet/

 

Címkék: internet veszély fiatal kamasz tizenéves zaklató közösségi média

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr655242211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása