Régóta tart az a tendencia, hogy a fiatal lányok minél vékonyabbak akarnak lenni, azt gondolván, ettől lesznek sikeresek a férfiak előtt. Erre sajnos a divat is ráerősít, hiszen az óriásplakátokon vékony, csupacsont lányok feszítenek és azt sugallják: csak akkor lehetsz sikeres, ha legalább olyan vékony vagy, mint ők… A legcsinosabb, legtrendibb ruhák is csak a vékonyaknak állnak jól. Persze, hiszen nekik tervezik őket. De a „gebekórság” nem biztos, hogy hosszú távon megéri: egyrészt, az egészségét is kockára teheti, aki túl keveset eszik (sőt, akár a termékenysége is kárt szenvedhet a kóros nem-evéstől!).

 Az evészavarok két szélsőséges esete az anorexia (túlsoványodás) és a bulimia (túlevési rohamok és aztán önhánytatás), amelyekkel már a pszichológia is foglalkozik. Nagyon káros mindkettő, mert a még fejlődésben lévő szervezetet túlságosan megterheli mindkettő. (Bár akármilyen rapid diéta is nagyon káros lehet, hiszen a táplálékmegvonásra a szervezet raktározással reagál, ami miatt bármilyen „bűnözés” után még több kiló marad rajtunk, ezt hívják jojó-effektusnak.)

Az előzőleg említett két típus viszont a túlsúly-problémákon kívül sokkal súlyosabb bajokat is okozhat. Az anorexiában szenvedők gyakran menstruációs problémákkal is küszködnek, de gyomorproblémák, csontritkulás, szívritmuszavar és a folyadékveszteség miatt veseelégtelenség is fenyegetik őket. A bulimia az erőltetett hányás következtében a torok, nyelőcső, gyomor kisebesedését is okozhatja és még a fogakat is tönkreteheti. Akiknél ezek a betegségek kialakulnak, gyakran megváltozik a viselkedésük: kényszeres szokásokat vesznek fel, pl. túlzott testedzés, tökéletességre való eltúlzott törekvés.
 
Dr. Túry Ferenc, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója szerint az evés zavarait többféle tényező is okozhatja. Lehet ez hajlam kérdése is, pl. gyerekkori kövérség miatt sérül valakinek az önképe, esetleg a családban másnál is előfordult már hasonló. Azonban „az evészavart családi feszültségek, vagy a szexualitás kudarcai, vagy szexuális zaklatás is kiválthatja. A már kialakult zavart pedig a betegségfenntartó tényezők, mint például az alultápláltság biológiai következményei stabilizálják.”

„Az evészavar olyan téma, amelyről nem lehet eleget beszélni, hiszen egy olyan alattomos pszichés betegségről van szó, amely – ha nem ismerik fel idejében és kezelik megfelelően, akkor – visszafordíthatatlan következményekkel jár. Ráadásul leginkább a tiniket érinti, hiszen jól tudjuk, ez az a kor, amikor testileg és lelkileg igen sebezhetők.” – fogalmazta meg dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet főigazgatója.
 
Ha a fentiekre utaló jeleket tapasztalunk, veszünk észre ismerősünk, barátnőnk viselkedésén (főként lányokat érintenek a fenti problémák), akkor próbáljuk figyelmeztetni a következményekre és beszéljük rá: forduljon orvoshoz mielőbb!
Ha esetleg ez sikertelen (gyakori, hogy tagadják a problémát), akkor érezzük felelősnek magunkat érte annyira, hogy támogatást, segítséget kérjük a családjától vagy egy pedagógustól.
Léteznek gyógyszerek és igen hatékony terápiás módszerek is, de legfontosabb a szerető közeg és az odafigyelés a betegségek kezelésében, egészen a gyógyulás pillanatáig.
 
Tihanyi-Konda Szilvia

 

Címkék: önértékelés evészavar anorexia bulimia viselkedésváltozás

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr753464266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása