Varga Mihály - a nemzetgazdasági miniszter - szerint "változóban van az a közfelfogás, hogy csak a diploma számít, egyre több szülő és fiatal ismeri fel, hogy a szakmának megbecsültsége, elismertsége van".

Ezeket a dolgokat elsősorban ugye kormány szinten kellene rendbe tenni, megalapozni. Gondot jelent ugyanis, hogy egyre kevesebb a tanműhely, a jó szakember, ahol és akiktől a szakmai alapokat magas színvonalon el lehetne sajátítani. Tehát első körben cél a szakképzési rendszer átalakítása.  

Varga Mihály a "Szakmák éjszakája" programon beszélt erről április 15-én a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Öveges József Szakközépiskolája és Szakiskolája épületében tartott eseményen..

Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány felismerte, hogy hosszú távon súlyos problémákat okoz, ha a szakképzési rendszer nem tud elég szakembert biztosítani, ezért indították el az együttműködést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) a rendszer átalakítására 2011-ben. Mivel az idősebb oktatói generációk kilépnek, a következő feladat úgy módosítani a programot, hogy legyenek szakemberek, akik át tudják adni a tudást a fiataloknak.    

asztalos_tanmuhely.jpg

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is részt vett az eseményen. Ő beszélt arról is, hogy ilyen fontos a gyerekeknek már 8-10 éves korukban találkozni egy szakmával, felébredjen iránta az érdeklődésük és meg tudják szeretni.

"A tudás öt nagy területe a kutatás-fejlesztés-innováció, a közoktatás, a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttképzés, ezekre a területekre mind be kell hozni a modern, gazdaság közeli tudást."- mondta Parragh László, aki szerint akkor lesz sikeres egy gazdaság, ha integrálni tudja a tudást, ahogy ez sikerült például Dél-Koreában, Finnországban, Németországban.

Már csak az kellene, hogy a kedvező változások mielőbb bekövetkezzenek. És persze a fejekben is rendet kellene rakni.

Te mit gondolsz erről? Érdemes szakmát tanulni ma Magyarországon? Vagy csak azzal a céllal, hogy aztán külföldön kamatoztasd a megszerzett tudást?

Ezen a linken egy rövid kérdőívet találsz e témával kapcsolatban.

A megkérdezés eredményeiről később ezen a felületen is beszámolok.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr158631596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása