Az önpusztító cselekedetek közül az egyik legalattomosabb veszélynek titulálhatjuk a dohányzást, amennyiben az már fiatal korban, a csoporthoz-tartozás vagy felnőttebbnek mutatkozás "kényszere" alatt jön létre, alakul ki. A "cigi" sokszor már ott lóg tizenegynéhány évesek kezében is, akik eleinte inkább "kocadohányosként" bulikban gyújtanak rá, aztán szép fokozatosan rászoknak, sokan már el sem tudják hagyni később - vagy csak nagy küzdelmek árán.

Egy, a tinédzserek érzelmeit vizsgáló kutatás során megállapították, hogy furcsa módon annak ellenére, hogy a cigarettáknak állítólag nyugtató hatása van vagy javít a kedélyállapoton, hosszú távon depressziós tüneteket okozott a megkérdezett kamaszoknál.

"A cigarettázás tiltása, egészségkárosító hatásának propagálása tovább erősíti az összetartozás élményét, az iskolákban pedig megfigyelhetők a dohányosok/nem dohányosok erősen elkülönülő klikkjei. A nem cigarettázó fiatalok szimbolizálják a beilleszkedőket, szemben a cigarettásokkal, akik kihúzóknak, rosszaknak, rebelliseknek számítanak. A cigaretta hatására fellépő kellemetlen mellékhatások, mint a rosszullét, a testi legyengülés az iskolai teljesítményt is erősen befolyásolják, a dohányzó diákokat a cigarettán túl így a kevésbé jó teljesítmény is összekovácsolja. Az első cigarettára átlagosan tizenkét éves korban gyújtanak fiatalok, de ez az életkor egyre korábbra tolódik majd – jósolják szakértők. Az általános iskolákban gyakran már a tizenegy évesek elszívják az első cigarettájukat." (Forrás: dgkjp.de)

"A cigarettázás tiltása, egészségkárosító hatásának propagálása tovább erősíti az összetartozás élményét, az iskolákban pedig megfigyelhetők a dohányosok/nem dohányosok erősen elkülönülő klikkjei. A nem cigarettázó fiatalok szimbolizálják a beilleszkedőket, szemben a cigarettásokkal, akik kihúzóknak, rosszaknak, rebelliseknek számítanak. A cigaretta hatására fellépő kellemetlen mellékhatások, mint a rosszullét, a testi legyengülés az iskolai teljesítményt is erősen befolyásolják, a dohányzó diákokat a cigarettán túl így a kevésbé jó teljesítmény is összekovácsolja. Az első cigarettára átlagosan tizenkét éves korban gyújtanak fiatalok, de ez az életkor egyre korábbra tolódik majd – jósolják szakértők. Az általános iskolákban gyakran már a tizenegy évesek elszívják az első cigarettájukat."

A cigarettázás kapcsán fontos megemlíteni a környezet adta példa fontosságát is. Ha például egy családban valaki már rendszeres használója és ezt akár hallgatólagosan is elfogadja, eltűri a család, valószínűleg nehéz lesz megmagyarázni az éppen rászokófélben lévő kiskamasznak, hogy "ne csináld, mert káros az egészségedre", ugyanis joggal visszavághat: "akkor Te/apu/anyu/tesó miért csinálja?"

Ilyesmire társoldalunk, a BAMAPA Fórum oldalán is akadt példa. Az édesanya aggódva számolt be arról, hogy 13 éves lányán a dohányzás jeleit vette észre.
"Nem bántottam érte, de nem akarom hogy dohányozzon, mert én is dohányzok, és tudom milyen hogy nem tudok megszabadulni tőle. Próbáltam beszélni vele, erről de nem gondolom hogy hallgat rám. Vigyem el a körzeti orvoshoz, és kérjem a segítségét? Azt is megkockáztatom hogy inkább megpróbálok leszokni én is csak hogy Ő ne szokjon rá teljesen." - írta.

Az édesanya nincs könnyű helyzetben: ebben a korban a csoporthoz való tartozás érzése a legfontosabb. Már az iskolában is hierarchikus viszonyok, klikkek alakulnak ki, vannak az "uncsi magolósok", a menők és még akik köztük vannak.
A legtöbben persze a menő kategóriába akarnak tartozni és ezért természetszerűleg azok lesznek a véleményadók, az új "norma", akik a hangadók: vagányak, divatosak.

Ez az oka, hogy sok addig nyugodt, kedves, szófogadó gyerek egyszer csak megváltozik és új, számunkra nem mindig tetsző szokásokat vesz fel. Új hajviselet, megváltozik az érdeklődési (és baráti) kör, új öltözködési szokásokat alakít ki és nem ritka, hogy hirtelen az ellenkező nem iránti érdeklődés lesz a hangsúlyos, ami sokszor együtt jár azzal is, hogy a csemete számára a bulizás és sajnos sokszor, a dohányzás, esetleg italfogyasztás is egyre fontosabb lesz, mert ettől nagyobbnak, felnőttesebbnek érzik magukat és imponálni akarnak az ellenkező nem képviselői előtt.

Persze sokat számít az otthonról hozott minta és a gyermek belső önértékelésének szilárdsága is. Tehát, ha a szülő dohányzik, az valóban nem a legjobb kiindulópont, de nem ez az elsődleges ok. Ha nem így volna, lehetséges, hogy ugyanígy kezébe venné a kislánya a cigarettát.

Azt szerintem nagyon helyesen tette az anyuka, hogy erről a dologról megpróbált vele beszélni, de arra mindenképpen ügyelnie kellett, hogy ezt megértő, nyugodt hangnemben tegye, semmiképpen se legyen kioktató, mert az az ellenkező hatást éri el. Az sem jó, ha végül a gyerek titokban folytatja tovább ezt a rossz szokást. A "csakazértis" hozzáállás sokkal több kárt okozhat, mint a szelíd elfogadás.

Amennyiben viszont az anyának sikerülne a leszokás, ezzel jó példával járhatna elől és talán a kamasz lánya előtt is olyan fokú tiszteletet vívna ki ezzel, ami őt is a dohányzással való felhagyásra késztethetné.

Tihanyi-Konda Szilvia

--------------------------------------------------------------------------------------------------

20 ok, hogy miért ne dohányozzunk!

 

Legtöbben tinédzserkorukban vesznek először cigarettát a kezükbe. Az alábbiakban felsorolt, tényeket egészíti ki az a statisztikai adat, hogy a dohányosok 80 százaléka még 18 éves kora előtt szokott rá a cigizésre. 

 
1. A dohányosok közel 70%-a azt kívánja, bárcsak le tudna szokni a cigiről.

2.
 A rendszeresen cigarettázó fiatalok háromszor olyan gyakran köhögnek, krákognak, mint nemdohányzó társaik.

3.
 A dohányzás rákot, szív-és érrendszeri problémákat, agyvérzést, és a tüdő megbetegedéseit okozhatja. 

4.
 A 18 év körüli dohányos fiatalok között nagy százalékban fordulnak elő szívproblémák.

5.
 A láncdohányos fiatalok többsége pokolba kívánja a napot, amikor rászokott a cigire.

6.
 Napi egy doboz cigi elszívása évente kb. 200 ezer forintot (!) emészt fel – ebből bőven futná egy új számítógépre vagy egy Xbox-ra.

7.
 Vizsgálatok bizonyítják, hogy a naponta 3 vagy akár kevesebb szálat szívók 43%-a a nikotin rabjává válik. 

8.
 Amerikában évente 434 ezer ember dohányzással összefüggő betegségek miatt hal meg.

9.
 Minden új dohányos közül a harmadik cigizés okozta betegségek miatt végzi be életét.

10.
A cigaretta egyik legfőbb alkotórésze, a nikotin MÉREG!

11.
A nikotin a kokainhoz és a heroinhoz hasonlóan függőséget okoz.  

12.
Minden dohánytermék – a cigaretta, a szivar és a rágható dohány is tartalmaz nikotint. 

13.
A dohányzás miatt gyengébbnek, erőtlenebbnek érzed magad, mivel csökken a szívbe jutó oxigén mennyisége. 

14.
A cigarettázás csökkenti a kifinomult ízlelést, szaglást, így sokkal kevésbé érzed majd a virágok illatát vagy a fagyi ízét. 

15.
A dohányfüst a nemdohányzókat is károsítja: évente több mint 53 ezer ember hal meg a passzív dohányzás következményei miatt. 

16.
A cigaretta rengeteg káros vegyi anyagot tartalmaz, például a WC-tisztítókban is használatos ammóniát, a kipufogógázban lévő szénmonoxidot és a patkányirtásra használt arzént. 

17.
A legtöbb, amit az egészségedért tehetsz, hogy abbahagyod a cigizést.

18.
 Már néhány nappal a cigarettázás elhagyása után kezd visszatérni a normális íz- és szagérzékelésed.

19.
A dohányzás abbahagyása után tíz évvel a tüdőrák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata a nemdohányosokéval lesz azonos arányban. 

20.
 A tinik nagy százaléka (kb. 70%-a) nem cigizik. Ha ifjú éveidben nem állsz be a dohányosok sorába, kisebb eséllyel leszel valaha is cigarettafüggő.

Ha már hallottál ezekről, ne feledkezz meg róluk akkor sem, amikor Te vagy a körülötted élő barátok, rokonok akarnak rágyújtani. Lehet, hogy őket már nem tudod megváltoztatni, de a saját életeddel kapcsolatos döntés a Te kezedben van!

(O.K.T.; Forrás: About.com)


 

 

Címkék: dohányzás cigi cigaretta függés tinédzser kamasz vagány

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr83282068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása