Néhány éve zajlott az a kutatás, amelynek során megállapították, hogy a  magyar gyerekek harmadának van valamilyen alvászavara, amiért részben az esti internetezés és tévézés, részben a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően gyakori káros szenvedélyek okolhatók.

A vizsgálati eredmények elemzésekor kiderült, hogy a hét közben összeszedett alváshiányt a kisebbek csaknem negyede, a fiatalok több, mint fele hétvégi, nappali alvással próbálja pótolni. Ennek több káros hatása is bizonyított - a legszembetűnőbb a szétszórtság, figyelmetlenség, romló tanulmányi eredmények.

kinga-cichewicz-fvrtlkgq700-unsplash.jpg
Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Az alvászavar tünetei és következményei

Az alvászavaros gyermek nehezen ébreszthető, fáradékony, rendszeresen elálmosodik otthon, vagy az iskolában, nem tud koncentrálni, gyakran hiperaktivitásra utaló tüneteket mutat. Egyértelmű összefüggés mutatható ki az alvászavar súlyossága és az iskolai teljesítmény romlása között.

Az alváshiány egyik legkárosabb élettani hatása, hogy fokozza az éhségérzetet, és hosszú távon elhízáshoz vezethet. Ördögi kör alakul ki, hiszen - főként túlsúly esetén - légzéskimaradások jöhetnek létre éjszaka, ami a szimpatikus idegrendszer túlműködését okozza, és már fiatal felnőttkorban olyan elváltozásokhoz vezethet, mint a magas vérnyomás, és a szív-érrendszeri megbetegedések.

Miért nem alszik a magyar gyerek?

 

Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika által vizsgált fiatalok körében a káros szenvedélyek gyakorisága jelentősen nagyobb, mint külföldi kortársaiké, de más tényezők is rontják a kamaszok tanulási teljesítményét.

1. Számítógépezés késő éjszakáig
A megkérdezettek nagy része - az életkorral egyre növekvő arányban - elalvás előtt internetezik, televíziózik, ami alváshigiénés szempontból bizonyítottan kedvezőtlen, ugyanis a villódzó fény elalvási zavart, gyakori mikroébredéseket okoz, széttördeli az alvásmintázatot. Az összevissza alvás hosszú távon betegségeket is okozhat, rövid távon pedig koncentrációs zavart okoz.

2. Letehetetlenül izgalmas könyv olvasása
Bár más kutatások szerint keveset olvasnak a fiatalok, a válaszokból az derült ki, hogy az alvást nem zavaró esti olvasás is zavaró tényező lehet - bár ez csupán a 16-18 évesek mintegy tíz százalékára jellemző. A sötétben olvasás, a közelről jövő megvilágítás a szemnek sem tesz jót.

3. Dohányzás, kábítószer
Az alvás minőségét külföldi vizsgálatokkal összehasonlítva kiemelkedően sok gyereknél és fiatalnál merült fel a dohányzás és az alkohol vagy drogok fogyasztása. 
A 14-16 évesek negyede, a 16-18 évesek több, mint harminc százaléka rendszeresen napi öt szálnál több cigarettát szív, amivel nem csupán a szerveik teljes kifejlődében okoznak zavart, de szív- és érrendszeri problémákat, allergiát és asztmás megbetegedéseket is generálhatnak maguknak.

4. Rendszeres alkohol-fogyasztás

Ebből a kutatásból az is kiderült, hogy minden tizenötödik 16-18 éves fiatal rendszeresen iszik, pedig azt hinnénk, a fiatalok csak ritkán, vagy a bulikon isznak alkoholt. Tévhit, hogy lefekvés előtt egy kis alkohol segíti az alvást, pontosan ellentétesen hat, szétzilálja az alvásfázisokat, rontja a minőségét - ugyanakkor az nem kérdés, hogy a túl sok alkohol későbbi májproblémákat alapozhat meg (lányoknál különösen nagy ennek a veszélye!), ráadásul napról napra nő az esélye annak, hogy alkoholista, gyenge akaraterővel rendelkező, sodródó felnőtt válik belőlünk.

5. Felboruló bioritmus: túl sok kávé és energiaital
A túl sok felpörgetett bulizás, az elhúzódó esti csatangolások, energiaitalok és kávé fogyasztása is megbolondítja a szervezet belső óráját. Míg a kisebbek többségében kólát isznak, a 14-18 éves korosztály emellett kávézik, és energiaitalt fogyaszt.

Amikor az alvással összefüggő panaszok alapján a kutatók felállítottak egy tünetpontszámot, és azt összehasonlították többek között a tanulmányi eredményekkel, kiderült, hogy egyértelmű az összefüggés az alvászavar súlyossága, és a gyengébb iskolai teljesítmény között.

 

Címkék: olvasás drog alkohol tanulás dohányzás alvászavar cigaretta fiatal iskola energiaital teljesítmény koncentráció akaraterő bulizás alváskutatás számítógépezés serdülés

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr238391444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása