Mindennapi beszélgetések során gyakran felmerül, hogy a magyar emberek mentalitása bizony igencsak negatív, ez pedig természetesen napjaink fiataljaira is kihat. Bár mindennek társadalmi okai is vannak, azért a kérdést nem szabad ennyivel elintézni. Nem jó hozzáállás a "szomszéd tehene" szemlélet, nem foghatunk mindent arra, hogy bezzeg máshol ezért vagy azért  könnyebb felnőni...

"Állítólag mi, magyarok nem rendelkezünk reális önbecsüléssel, önismerettel. Ennek hiánya pedig az egész életünkre rossz hatással van. Hátrányos helyzetbe kerülünk a mindennapok kihívásában, kapcsolataink harmonikus működtetésében.
Alapvetően kevésnek érezzük magunkat, ezért gyakran lehetőségeink alatt teljesítünk – van, amibe bele sem vágunk, mert félünk a kudarctól, a sikertelenségtől. Azt gondoljuk, hogy így nem felelünk meg korunk követelményeinek, korunk ideáljának.

Éppen ezért kell és próbálunk segíteni már gyermekkorban, hiszen klubunkban a legkülönbözőbb oldalakról járjuk körbe a témát. Hisszük, tudjuk, hogy foglalkozásaink végére mindenki kerek képet kap magáról, fejlődési lehetőségeiről."
– mondta Fásiné Volopik Judit, a Pondera Egyesület képviselője annak kapcsán, hogy nemrégiben Kazincbarcikán példa értékű kezdeményezés indult a kamaszok javára: az önkormányzat ugyanis a közelmúltban kifejezetten kamaszoknak szóló klubot indított, melynek egyik elsődleges célja a tinik önismeretének, világképének javítása.

A mai gyerekek egyik legnagyobb gondja, hogy nem rendelkeznek kellő önismerettel.  Ezért is tűzték ki célul ennek javítását a szakemberek. A Kamasz klubot a kazincbarcikai önkormányzat és együttműködő partnere, az Ideál Egyesület hívta életre. A szakmai munkában a Pondera Egyesület tagjai segítenek. Fásiné Volopik Judit bízik abban, hogy a klub népszerű lesz a gyerekek körében.

"A Kamasz klub egy olyan önfejlesztő csoport, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a kiválóság 10 titkával. Azokkal a titkokkal, amelyek valamennyiünkben megtalálhatóak, csak éppen nem tudjuk felszínre hozni azokat. Mi segítünk ebben és abban is, hogy a gyermekek jól érezzék magukat a saját bőrükben! A klubban olyan emberekkel találkozhatnak, akik az önismeret, önfejlesztés témakörében komoly ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek."

Fontos megpróbálni segíteni már gyermekkorban, hogy mindeninek kerek, határozott képe legyen önmagáról. Akinek ugyanis szilárd értékrendje, kialakult egyénisége van, nehezebb kizökkenteni a középpontjából és egészségesebb mentális életet tud élni.
Ebből következőleg az élet megpróbáltatásai is kevésbé viselik meg, hosszú távon pedig egészségesebb, harmonikusabb életet tud élni.

A Kamasz klub célja tehát a fiatalok mentális egészségének fejlesztése, reális önismeretük kialakítása. Mindez azért, hogy eredményesebben birkózzanak meg a mindennapok kihívásaival, és későbbi kapcsolataikat is harmonikusabban tudják működtetni, egyszóval sikeresebb életet tudjanak élni.

Forrás: Kamasz klubbal gyermekeink önismeretéért

Címkék: magyar klub tini kamasz önkép önfejlesztő mentális egészség

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr894094982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spotty 2012.06.16. 21:31:41

Szerintem a fiatalok mentális egészségét programokkal lehet fejleszteni, mint pl. a sport. Tudom, vannak, akiknek nem fér bele anyagilag, hoyg a gyerekük magas szinten sportoljon, de erre vannak támogatások. Pl. a minap találtam egy sportpályázatot fiataloknak. Érdemes elolvasgatni: minu.me/-sportpalyazat
süti beállítások módosítása