Ahogy a világ egészére láthatóan egyre inkább jellemző az agresszió növekedése (legalábbis a híradások szerint - persze, az is lehet, hogy eddig is előfordultak hasonló esetek, csak kevésbé láttak napvilágot?), úgy magyar viszonylatban is sajnos egyre inkább jellemző az iskolások egyre durvább viselkedése, egymással szemben is - és sokszor még a tanáraikkal szemben is.

Az agresszió enyhébb formája a kiközösítés. Bár nem történik fizikai tettlegesség, nagyon árthat: hosszú ideig tartó lelki sérülést is okozhat. Napjainkban ráadásul ez is egyre veszélyesebb, egyre parttalanabb formát tud ölteni: ha például valakit az internetes közösségeken - vagy netes játékfelületeken - keresztül érnek támadások, az sokszor nem is látja, ki bántja, ráadásul ezeken a fórumokon keresztül gyakran az indulatok megsokszorozódása figyelhető meg: egy idő után már nem is tudni, honnan, kitől indult az egész (ugyanúgy, mint a szóbeli pletykánál) és végül előfordulhat, hogy vadidegenek szapulják az áldozatot, akár névtelenül. Ilyenkor a szülő vagy a tanárok észre sem vehetik, mi zajlik, legfeljebb akkor, ha a gyermek vagy tizenéves megosztja velük a bánatát. De ez sokszor nem történik meg, főként, ha egyébként egy magába zárkózó fiatalról van szó. Megesett már olyan szélsőséges eset is, hogy a folyamatos atrocitások hatására egy kamasz fiú annyira elvesztette az önbecsülését, hogy az öngyilkosságba próbált menekülni... (Tari Annamária is ír a cyberközösségek veszélyeiről "Y generáció" c. könyvében).

A fentebb leírtak ellen különösen nehéz védekezni, de az iskola falain belül is gyakran ilyen módon is "zajlik az élet", sajnos az agresszió és a bántás is jellemző. Ráadásul a tanárok egyre tehetetlenebbek, hiszen őket jogszabályok kötik, nem lehet akárhogy (illetve, lassan: sehogy) fegyelmet gyakorolni, hiszen már nem sok eszköz van a kezükben. De a diákok számára már egy fegyelmi vagy intő sem sokat jelent. Sőt, gyakori, hogy a határozottan fellépő tanárt feljelentéssel fenyegetik meg a tanulók... Lehet, hogy ma már intőt vagy fegyelmit sem egyszerű adni, meg kell nézni, hogy ki az illető tanuló apukája vagy anyukája?

Hogy van-e esély visszaszorítani az erőszakot? Talán. Az alábbiakban néhány megkérdezett erre próbál válaszolni. (A Szabolcs Online felületéről idézem a következő gondolatokat.)
Jánószky Anna, diák véleménye: A tanároknak kellene még több figyelmet fordítani a gyerekekre, akár az iskolai szünetben is igyekezni kell odafigyelni rájuk.
Lukáts Andrea szerint fiatal korban sok tizenéves erőszakkal igyekszik megoldani a konfliktusokat:  Általános iskolás koromban velem is előfordult, hogy meg kellett védenem magam a fiúktól. Sokuk az udvarlás egyik formájának vélték a durvaságot.
Kató Marcell iskolás évei békességben teltek, az iskolai erőszak fogalmát csak hírből ismerte: Szerintem a szülők felelőssége, hogy odafigyeljenek a gyermekükre, hogy ne a suliban vezessék le a felgyülemlett energiát, és ráadásul ne fiatalabb társaikon.
Szántó Zsaklin is ezen a véleményen van: A mi időnkben inkább csak szócsaták zajlottak, tettlegességig sohasem fajult a dolog. Sajnos ezen a téren is változik a világ.
Tóth Márk édesanyja pedagógus, így látja, a tanár is nagyon nehéz helyzetben van: Meg van kötve az ő kezük is, hiszen a legkisebb szigor esetén is feljelentéssel fenyegetnek a szülők. A diák így érzi, bármit megtehet.
Miskolczi Odett úgy gondolja, az iskolai erőszak gyökerei a családi háttérre vezethetőek vissza: Amit otthon elsajátít a gyerek, azt viszi magával az iskolába.

És Ön szerint?

Tihanyi-Konda Szilvia

Címkék: agresszió erőszak iskola durva áldozat kiközösítés támadások

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr563331085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tihanyi-Konda Szilvia 2012.06.16. 21:31:33

Csak néhány hír a közelmúltból, e cikkhez kapcsolódóan:

- Megszurkálta két társát egy fiú egy tiszaújvárosi iskolában
index.hu/bulvar/2011/11/16/megszurkalta_ket_tarsat_egy_fiu_egy_tiszaujvarosi_iskorlaban./

- Tinik vertek tinit Kapuváron
www.bama.hu/orszag-vilag/kek-hirek/tinik-vertek-tinit-kapuvaron-414214
süti beállítások módosítása