Az internet lehetőségei szinte végtelenek, ha valamilyen információnak gyorsan utána szeretnénk nézni. Ugyanakkor azt a veszélyt is magában hordozza, hogy "sok bába között elvész a gyerek", vagyis: a rengeteg információ között elveszhetünk.
Ha valaki jól tudja rangsorolni, értékelni a keresők által feldobott oldalakat és azok tartalmait, akkor nincs nagy baj. De vajon a netet napi szinten használó tinik mennyire jól igazodnak el a világ hírei között? Esetleg a facebook információival is megelégedhetünk?

Nem, az utóbbi kérdésre egyértelműen tagadással felelhetünk. A közösségi médiára ugyanis különösen igaz az, hogy 1. könnyen tévútra vezethetik az embert (hoax-ok), 2. félinformációt közölnek, 3. egy séma szerint jönnek a hírek, szűklátókörűséghez vezethet. (De ezeken túl még számos ellenérvet fel lehetne sorolni.)

898575_late_homework.jpg

A fiatalok médiahasználati szokásait sokan elemzik, főleg az internetes piac szereplői, ám ezek az adatok többnyire nem publikusak, pedig az ún. "Z-generáció" viselkedését nagyon fontos megérteni, hiszen ők a jövő társadalma.

Tavaly év jelent meg egy kisebb körkérdés ezzel kapcsolatban -  "Jól tájékozódsz a neten? " címmel - a Békés Megyei Ifjúsági Portálon, ahol szintén erre a kérdésre keresték a választ a cikk készítői. A megkérdezettek mindegyike kiemelte, hogy szeret jól tájékozott lenni, ehhez elsősorban az interneten keres híreket, de a hírközlő csatorna hitelessége nem mindig fontos. (Ugyanakkor jó hír, hogy a sport iránt a többség különös érdeklődést mutatott.)

Te hogyan tájékozódsz? Ha valamire kíváncsi vagy, honnan indulsz ki? Ismerőseidet megkérdezed, vagy a neten próbálsz konkrétumokat keresni?

Tihanyi-Konda Szilvia

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan, honnan tájékozódsz?

Közösségi média vs személyes kommunikáció a fiatalok szemszögéből

 

Címkék: vélemény internet facebook fiatalok médiahasználat tájékozottság Z-generáció

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr386883535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása