Mi történik azokkal a gyerekekkel a vakáció alatt, akiket szüleik nem tudnak másra bízni? Biztonságban vannak-e lézengő csemetéink a nyári szünidőben?

Hamarosan megkezdődik a nyári szünet az idei kurta-furcsa félév után. Kicsit olyan érzés volt, mintha szeptember lett volna, amit az időjárás is bizonyítani igyekezett, nem?

Mindesetre azt elmondhatjuk, hogy volt egy szokványos tanév, és nem is volt egyszerű ezt megélni sem szülőként, nyilván tanárként és diákként sem. Éppen ezért, sokan már nagyon várják, hogy vége legyen. Mások számára azonban most kezdődik igazán (vagy folytatódik) az aggódás, ha a gyermekét egyedül, felügyelet nélkül kell hagynia egész munkanapokra. 

pexels-kampus-production-8188703.jpg

 

Költői kérdés lenne azt kérdezni, hogy vajon miért nő meg minden nyáron az iskoláskorúakkal történt balesetek száma?

Hiszen minden szülő tudja a választ: ha anya és apa is dolgozik, a nagyszülők távol élnek és a szomszéd nénit sem tudják megkérni az ideiglenes gyermekfelügyeletre, nyári táborra pedig nincs pénz, akkor az elvileg magukra vigyázni tudó kis- és nagykamaszok ilyenkor főként otthon ülnek a televízió vagy a számítógép monitora előtt, strandolnak, esetleg a város játszóterein – rosszabb esetben különféle plázákban - csellengenek, esetleg kisebb testvéreikre vigyáznak az iskolai szünet nagy részében…

Szokásosan ilyenkor jobban előtérbe kerülő téma a nyári balesetek kérdése is. Leggyakoribbak a legégések, de sajnos előfordulnak mérgezéses, illetve fulladásos esetek is a nyári hónapokban. De megelőzhetjük a bajt!


Néhány hasznos tanács, amelyek bárki számára hasznosak lehetnek, és érdemes figyelmeztetnünk ezekre gyermekeinket is:

- mindig vegyük figyelembe az időjárást, különösen ha vizek közelébe megyünk
- kérjük ki tapasztaltabbak tanácsát, akik a partszakaszokat és a meder sajátosságait ismerik
- sose képzeljük magunkat jobb úszónak, mint ami a tényleges képességünk, és ez arra is vonatkozik, ha másnak segédkeznénk egy esetleges mentésben (inkább hívjunk segítséget, nehogy kettős tragédia történjen!)
- csak ott menjünk vízbe, ahol azt szabad!
- ha csónakba ülünk, vegyünk fel mentőmellényt, különösen akkor, ha nem vagyunk gyakorlott úszók!
- napozás utáni felhevült testtel veszélyes a vízbe ugrani, mindig először csak óvatosan mártózzunk meg a vízben!

 pexels-tatiana-twinslol-5368725.jpg

 

Nyáron nő a függőségek kialakulásának veszélye

 A túl sok tétlenség nem egészséges, különsen nem az egy tizenéves esetében... Már most észrevehető, hogy a sok bezártság hatására jócskán megnőtt a tizenévesek körében a telefonfüggőség, párhuzamosan az online játékok iránti függőséggel... Mivel sokan a szokásosnál jóval kevesebbet mozogtak az utóbbi hónapokban, ugyanakkor esetleg több nasi fogyott, az életmódbeli változás akár a kilókra is hatással lehetett. 

pexels-cliff-booth-4058222.jpg

 

És még egy komoly veszélyforrás: amikor sok időt töltenek felnőtt felügyelete nélkül, egyes gyerekek hajlamosak meggondolatlanul, felelőtlenül viselkedni és többet megengednek maguknak, mint egyébként. Az sem ritka, hogy olyan új barátokra lelnek ilyenkor, akiknek hatására új, nem feltétlenül jó szokásokat vesznek fel… 

Vigyázzünk gyermekeinkre! Beszélgessünk velük sokat, amikor igénylik - és akkor is, amikor látszólag elutasítóak a "kéretlen" tanácsainkra! Ne feledjük: ha úgy is tűnik, hogy eleresztik a fülük mellett a szavainkat, azért mégis hallják azokat, és érzik a törődésünket, aggódásunkat! De éreztetnünk kell kamasz gyermekeinkkel azt is, hogy megbízunk bennük - ez talán többet ér a számukra mindennél. 

Kellemes, biztonságos nyarat kívánok mindenkinek!

Képek forrása: pexels.com

Címkék: függőség nyár probléma nevelés bizalom vakáció kamasz nyári tábor balesetveszély fulladás aggódás tizenéves törődés gyermekfelügyelet leégés számítógépezés nyári balesetek telefonfüggőség csellegők tételenség

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr5016581542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása