A régi mondás ezúttal is nagy bölcsességet takar: ahol egységben van a test és a lélek, ott a szellem is egyensúlyban van.
Napjainkban azonban a testkultúrával finoman szólva is komoly gondok vannak a magyar tinédzsereknél (a mozgás hiánya, az egészségtelen táplálkozás mellett a dohányzás, drogok és a sok elfogyasztott alkohol is hozzájárul ahhoz, hogy több tanulmány, cikk egyaránt katasztrofálisnak nevezi a magyar fiatalok egészségügyi állapotát), ráadásul erre ráerősít a számos helyen taglalt média negatív hatása. Ez utóbbiról más alkalommal szeretnék beszélni. Most azonban lássuk, mi lehet a baj fiataljaink testi állapotával!

A magyar felsőoktatásban tanuló hallgatók rendkívül rossz egészségi és fizikai állapotára híva fel a figyelmet a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Dunaújvárosi Főiskola egy sajtóreggeli keretében 2009 decemberében.
Dr Vincze Pál, a MEFS alelnöke elmondta, hogy felméréseik szerint a 18-25 éves korosztály 6-8%-a sportol rendszeresen és 18%-uk érintett olyan krónikus betegségekben, mint a magas vérnyomás, a diabétesz vagy az egyéb keringési problémák. Az is elhangzott, hogy a sportoláshoz való negatív hozzáállásunkban a motiváció hiánya mellett a gazdasági tényezők is szerepet játszanak.

Ráadásul veszélyben van a magyar sport világban elfoglalt helye is: egyre kevesebb a kiemelkedően tehetséges fiatal, aki erre áldozná egész életét. Erről nemrég Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója is panaszkodott.

"Világszerte megfigyelhető jelenség, Magyarországra pedig különösképpen igaz: drámaian csökken a versenyzői létszám, s a sportolók éppen tizenéves koruk végén döntenek úgy, hogy befejezik aktív pályafutásukat." - nyilatkozta.

"Ez az az időszak, amikor kinyílik a gyerekek előtt a világ, végérvényesen pályát kell választaniuk, ráadásul a hobbijukat addig finanszírozó szülők is elérkeznek teljesítőképességük határáig. Rengetegen hagyják abba még húszéves koruk előtt az élsportot. - számolt be Nagy Zsigmond a jelenlegi helyzetről. Ő úgy látja, fontos volna, hogy a fiatalok célt lássanak maguk előtt és olyan élmények érjék őket, amelyek hosszú távra a sporthoz kötik őket. Talán ez ma már kevés...

Vajon miért nincs meg a motiváció a fiatalok sportkarrierjéhez?

A lehetséges válaszokat a BAMAPA Kamaszkori problémák rovatában olvashatja. Ha véleménye van, ugyanitt meg is oszthatja gondolatait más olvasókkal.

Tihanyi-Konda Szilvia

Címkék: sport egészség test fiatal tinédzser kamasz

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr883259138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása