Magas vérnyomás fiatal korban

 2014.04.27. 23:39

A Magyar Hypertonia Társaság felmérései szerint minden középiskolai osztályban ül legalább egy olyan diák, akinek túl magas a vérnyomása. Ez pedig sok kockázatot rejt magában - főleg, hogy sokan fel sem figyelnek erre. Egy tininél ki gyanakodna ilyesmire?

A weborvos.hu oldalán jelent meg áprilisban egy írás, amely arról számol be, hogy Debrecen összes középiskolájának részvételével zajlott az a szűrővizsgálat, amely során 10359 diák vérnyomását mérték meg -közel másfél évtized leforgása alatt. A vizsgálatban részt vett fiatalok közül 216 tanulónál állapítottak meg emelkedett értéket. A 2,5 százalékos előfordulást pedig hazai referencia adatnak is tekintenek a kutatók.

A magas vérnyomás a felnőtt magyar lakosság 30-40 százalékát sújtja, így "népbetegségnek" tekinthető, és sajnos ez a kockázati tényező már a serdülőkorúak 2-3 százalékát is érinti. 

"Mivel a diákok előtt még hosszú évtizedek állnak, fontos, hogy időben kiemeljék és gondozzák a magas vérnyomásos fiatalokat."  - hívja fel a figyelmet Páll Dénes belgyógyász. 

Fontos megemlíteni, hogy a túl magas vérnyomással rendelkező kamaszoknál a további rizikófaktorok (túlsúly, elhízás, magasabb vércukor-, vérzsír-szint) is gyakoribbak!
Az emelkedett vérnyomás hatására – már ebben a fiatal életkorban is – kimutathatók kezdeti károsodások a szívben és erekben.

A szakember szerint ugyan előfordulhat, hogy a hormonális változások következménye az emelkedett érték, de ha valóban beigazolódik, hogy kezdődő betegségről van szó, akkor alapvető a vérnyomás rendszeres ellenőrizése, a testmozgás és a sószegény diéta. (Gyógyszert a fiatalok csak elkerülhetetlen esetben kapnak.)

Arra nem tért ki a cikk, hogy ha a fiatalok többet mozognának, máris soka tennének az egészséges keringésért. A "diéta" helyett pedig a legjobb lenne a megelőzés: kevesebb nasi és gyorséttermi habzsolás, "energiaitalok" helyett pedig inkább több alvás lenne az egészséges...

Tihanyi-Konda Szilvia

 

Címkék: egészség fiatal diák vérnyomás hormonok serdülőkor

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr826286586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása