A pakisztáni származású 17 éves Malala Juszufzai fiatal kora ellenére a világ egyik legismertebb, a nők oktatásáért küzdő szószólója. A nők tanulása érdekében lépett fel, s ezen tevékenységéért majdnem az életével kellett megfizetni. A támadást túlélte, s azóta még intenzívebben küzd a céljaiért.

Az iszlám világban fontosak a szigorú, hagyománykövető vallási előírások, s ezek többnyire a nők szerepét a társadalomban alábecsülik, ráadásul a nyugati világgal szemben -  történelmi és politikai okok miatt - nagyon ellenségesen viseltetnek.Különösen szélsőségesen vallásosak a katonai erőfölényben lévő tálibok, akik az utóbbi évtizedekben egyre erősebb befolyást gyakorolnak Pakisztánban.

Malala.jpgMalala édesapja egy iskola igazgatója, ő pedig már kora tizenéves korában is ki merte mondani, amit gondolt és blogjában - amit a BBC Urdu számára írt - is szót emelt a lányok oktatásának szükségessége mellett. A tálibok számára ez annyira tűrhetetlen volt, hogy egy napon hazafelé tartva az iskolából. harcosok támadták meg az akkor tizenöt éves lányt.

Malala komoly fejsérülést szenvedett el, de túlélte, és ahelyett, hogy feladta volna az elveit, még erőteljesebben harcol a nők jogaiért. Munkásságát már világszerte elismerik, ezért is kapta meg - a szintén oktatási-aktivista, Kailás Szatjárthival megosztva - az idei Nobel-békedíjat.

Tihanyi-Konda Szilvia

 

Kapcsolódó cikk: Miért rettegnek a tálibok egy tizenéves lánytól?

Kép forrása: http://genkaku-again.blogspot.hu

 

Címkék: vélemény vallás fiatal szokások tizenéves szigorú tanulás joga

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr896882551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása