ARCulati problémák kamaszkorban

 2012.08.31. 21:28

Bőrtípustól függetlenül, a tinikorosztálynak szinte mindig baja van az arcával: kinek az orra, kinek a szája nem tetszik, vagy éppen a szeplőit utálja. Azonban eme problémák eltörpülnek, ha egy-két pattanás tűnik elő, vagy éppen több...

Számos praktika ismert, nem is beszélve a rengeteg tinikozmetikumról, amelyekkel a legtöbbünknek élni kell vagy kellett valaha. Néhányan azonban különösen szerencsétlennek érezhetik magukat, ha az arcukon vörös kiütések, göbök vagy rozácea-szerű elváltozások csúfolkodnak.

Ez betegség vörös, gyulladt, duzzadt, érdes bőrrel jár, gyakran az arc közepét érinti és főleg idősebbeket érint, de kamaszoknál is előjöhet. Kevin Kavanagh, a National University of Ireland kutatója úgy gondolja, megtalálták az okozót. A parányi atkák – nyolclábú pókszabásúak – az arcbőr pórusaiban élnek, különösen kedvelik a szemöldök és a szempillák szőrtüszőit. A zsíros pórusok az orrban, a homlokon és az orcán a leggyakoribbak.

A szőrtüszőatka-félék (Demodicidae) faggyút esznek és a pubertás alatt ellepik az arcot. Bemásznak az arcbőrbe, hogy párosodjanak, majd visszamennek a pórusokig, hogy lerakják a tojásaikat és meghaljanak. A szőrtüszőatka-féléknek nincs végbélnyílásuk, ezért nem tudnak megszabadulni ürüléküktől.-írja az index.hu cikke. 

A salakanyag folyamatosan gyűlik bennük, és pusztulásukkor az egész egyszerre szabadul rá a pórusra” – idézik a kutatót, aki arra a következtetésre jutott, hogy ha elegen vannak az atkák, az általuk felhalmozott anyag már elég lehet ahhoz, hogy immunreakciót váltson ki, amely már gyulladáshoz vezethet. Kavanagh szerint a rozaceát az atkaürülékben lévő baktérium okozza.

A kutatások szerint a jelenség legfőbb oka a stressz, amely megváltoztatja az szőrtüszőkben lévő faggyú kémiai összetételét, ami így jobban ízlik az atkáknak. Ezért a rozáceás állapot gyakran javítható antibakteriális szerekkel.

Vagyis, ha zsíros az arcbőröd és egyre több pattanás jelenik meg rajta, mihamarabb kezeld, lehetőleg antibakteriális megoldással, de az alkoholos kezelés is jó lehet rá, ez szárítja is a bőrt. (Ez esetben azonban hidratálnod is kell, mert a kiszáradt bőr is ki van téve a bakteriális fertőzések veszélyének.)

Természetesen még jobb, ha minél kevésbé stresszelsz...

Tihanyi-Konda Szilvia

HA GONDOD VAN A KÜLSŐDDEL, SZÜLEIDDEL VAGY BÁRMI MÁSBAN LENNE SZÜKSÉGED SEGÍTSÉGRE, TANÁCSRA, LÁTOGASS EL A
BAMAPA FÓRUMRA!

 

Címkék: probléma tinédzser kamasz serdülő bőrbetegség pattanások Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr654744733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása