Ezúttal - rendhagyó módon - egy filmkritikát adok közre, amelyet a Filmérték blog hozott le. Egy olyan filmről van szó benne, ami kiközösített kamaszokról szól. Alapja az "Egy különc srác feljegyzései" című könyv. 

"Amit  érdemes a könyvről tudni, hogy volt olyan év, hogy a legkárosabb könyvnek titulálták ami a boltok polcairól leszedhető volt, tehát jól illusztrálja, hogy a regény (ami idehaza "Egy különc srác feljegyzései címmel látott napvilágot) nem egy tündérmese.

Az írót és a rendezőt egy személy testesíti meg, így elhihetjük, hogy pont azt látjuk a vásznon, amit anno ő papírra vetett. De mit is? Hát lényegében ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, olyan gyerekek életét, akiket a társaik rugdosnak, bántanak vagyis lényegében a Bully jelenséget( megfélemlítés, bántás, kicikizés) az elszenvedők oldaláról.

Három középiskolás gyerek a főszereplőnk. Patrick (Ezra Miller), Sam (Emma Watson) és Charile (Logan Lerman). Mindegyiküknek megvan a maga gondja, Patricknek titkos kapcsolata van, Sam a kamaszkori életvitele miatt sokadszorra sem kerül be a felsőoktatásba, míg Charliet valóban mindenki szekálja strébersége miatt. Hármójuk találkozása azonban mindent megváltoztat.

Egymást támogatva tudják legyűrni egyéni gátlásaikat, félelmeiket. Azért egyedi ez a film, mert egy percig nem azt sugallja, hogy légy önmagad és fogadtasd el magad és egyéb közhelyeket ad át, hanem egyszerűen próbáld meg túlélni, hogy közben megtarthasd egyéniséged.

Egy percig nem kérdés, hogy Charlie-ból nem lesz a suli kiskirálya, ugyanígy igaz a többiekre is. Egyszerűen csak próbálj meg túlélni. Ami még jó, hogy a drogokat, és kamaszkori szextúrákat megkapjuk, de nem dobják igazán bele az arcunkba, pláne nem hatásvadász módon. Érezzük, hogy ott van, vibrál a vászon, de mégsem egy drogos filmet látunk, leépült tinikről.

Remek ötlet volt, a filmet 30évvel korábbra visszatenni, erre a zenékről (Smiths, Bowie stb..) tudunk következtetni, na meg a bálokról..." - thedirector, az említett oldal szerzője.

Kapcsolódó cikk: Kamasz-veszély: cyberbullying Magyarországon

 

Címkék: drog bántás fiatalok probléma kamaszkor megfélemlítés tizenéves kiközösítés bully cikizés

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr574998879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása