A félévi bizonyítványok kiosztása előtt az én időmben lázas számolgatás folyt, még középiskolában is. Egy gondos szülőt persze nem ért nagy meglepetés, de azért félévzárás előtti hetekben illett egy kicsit jobban igyekezni. Persze, volt, akit ez nem érdekelt és érdekes módon gyakran éppen a legszorgalmasabbak aggódtak leginkább. Talán mert az ő szüleik magasabb elvárásokat támasztottak, mint amire számítani lehetett.

Azt gondolom, ez ma sincs másként. Egyes családokban magas az elvárt szint, máshol nem. Az pedig nincs egyenes arányban, hogy az apuka vagy anyuka anno milyen tanuló volt és mit követel meg csemetéjétől. Sajnos. Mert ha valaki a saját valóra nem vált karrier terveit szeretné ráerőltetni a gyermekére, az nem sok jóra vezet.

A túlzott elvárások nyomasztóak lehetnek, frusztrációt okoznak az amúgy is éppen elég követelménynek kitett kamasznak (gyakori szintfelmérők, nyelvvizsgák, felvételi vizsgarendszer változásai,stb.).

A szorongás tünetei lehetnek: gyomorfájás, fejfájás, fáradékonyság, alvási nehézségek, rossz étvágy. A stressz ma már az iskolások életét is megkeseríti. Sokaknál figyelemzavar, viselkedési problémák figyelhetők meg, melyek oka a jó jegyek miatti aggódás is lehet. Ők gyakran azok, akiket a szüleik elvárásokkal, szigorral próbálnak nevelni. Nem biztos, hogy ez a jó megoldás...

Tihanyi-Konda Szilvia

Kapcsolódó cikkek:

Stressz az iskolában
Tanulásmódszertan: Így olvass sokkal gyorsabban!
Hagyni kell, hogy  a gyerek megmagyarázza

Kezelhető kamaszkori konfliktusok
Neveljünk sikeres gyermeket!
Sérülékeny serdülők

 

 

 

 

Címkék: elvárás pánik iskola bizonyítvány aggódás félévzárás osztályzat

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr155064766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása