Napjainkban egyre inkább önérvényesítők vagyunk, nagyon jól megtanítják nekünk, hogy ebben a szabályközpontú világban vannak bizonyos jogaink és kötelezettségeink. De valahogy a tizenéves korosztály, nagy lázadásában mintha elfeledkezne az utóbbiról.

Legalábbis számos szülő erre panaszkodik: tizenéves csemetéje elvárja, hogy a szülőktől zsebpénzt, drága kütyüket kapjon, ugyanakkor ezért cserébe annyit sem tenne meg, hogy levigye a szemetet. Vagy kiporszívózzon. "Mintha csak háztartási alkalmazottnak tekintene. Apát meg, degeszre tömött pénztárcának..." - panaszolta egy ismerősöm nemrég.

Hasonló gondokról számolt be egy olvasónk is, aki társoldalunk fórumán keresztül kért segítséget problémájára.
"Vannak napok amikor nem lehet hozzá szólni, lusta mint a bűn, utálja a tanulást, házimunkát és a hétvégeken (nyáriszünetben)amikor nincs programja, akkor csak a számítógép, psp-vel foglalkozik. Én tudom, hogy ez mind hozzá tartozik a kamaszkorhoz de a párom, aki minden támogatást, legyen az anyagi, lelki, tanulás stb., biztosít neki, nagyon nehezen viseli ezt. Tiszteletlenségnek és lustaságnak tudja be. És úgy van vele, ha a gyerek nem erőlteti magát akkor ő sem fogja. A fiam viszont természetesnek veszi, hogy ezek a dolgok neki járnak. Ezt nyilván én rontottam el. Egyedül neveltem őt a válásom után, fontosabb volt a jókedv mint a spártai szigor, és amit én nyújtani tudok neki az persze, hogy természetes. Szóval, most ott tartunk, hogy rettenetesen összevesztek egymással mert a fiam nem porszívózott fel amikor a párom megkérte rá." - számolt be.

Mit tehet ilyenkor a szülő? Nos, annak nincs értelme, ha valaki hirtelen szigorral akar rendet tenni, mert azzal csak ellenkezést válthat ki, ami természetes reakció egy ilyen helyzetben, ugyanakkor nem szabad sokáig hagyni a dolgokat elfajulni. Bizony, ha a fiatalt most nem sikerül ráébreszteni a felelősségtudatra, később még nehezebb lesz rávenni bármiféle segítségre.

Sajnos napjainkban igen sok olyan fiatal van, akiknek még harmincéves korukban is oda kell tenni az ételt és minden mást és úgy érzik, a "mamahotelben" teljes kiszolgálás jár nekik. Ez egy társadalmi jelenség, de bizony gyakran a szülők hibája is.

Habár, ha a kamasz jól érvel a házimunka elkerülésére - bizonyos tanulmány szerint - ezzel még előnyös helyzetbe is hozhatja magát az életben...

Tihanyi-Konda Szilvia

 

 

 

 

Címkék: jog tinédzser házimunka kamasz tizenéves kötelezettség önérvényesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr914740569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása