Korábban több cikkünkben is volt már szó a kamaszok krónikus fáradtságáról vagy lustaságáról. Ezúttal nem ennek biológiai okait boncolgatjuk, hanem az ismert magyar pszichiáter, Dr. Csernus Imre véleményét ismerhetjük meg a kapcsolt videóból. (Az más kérdés, hogy nevelési kérdésekben nem biztos, hogy egyet kell érteni vele... a nézőpont persze attól is függ, hogy diákok vagy szülők vagyunk.)

Ráadásképpen néhány idézet dr. Csernustól:

„A kudarc az az állapot, amikor az illető zsebében volt az energia, amellyel megoldhatta volna a kihívást, azonban a lustaság, a gyávaság, a kifogások keresése, a hanyagság, a tunyaság, a nagyképűség, az önzés, stb. erősebb volt, így nem tette bele mindazt, amit tudott volna. Így a nap végére marad a keserű szájíz, valamint a folyamatos önmarcangolás, hogy miért nem tette bele. A nem sikerült meg azt jelenti, hogy valaki megtett mindent, amit tudott, azonban azt is tudja, hogy emberből van, és nem sikerülhet minden. Ha ő becsülettel mindent beletett, mindez persze rosszul esik, de a nap végére nem marad lelkiismeret furdalása, így nyugodtan alszik.”

„A szabadság nem az, hogy valaki vállalja a felelősséget – a szabadság ott kezdődik, amikor valaki vállalhatja a felelősséget. A vállalhatja azt jelenti, hogy lehetőségünk van legalább kétféleképpen dönteni. Lehetőségem van másként élni. Ez a szabadság.”

„Mindig a kialakult negatív megmérettetés mutatja meg, hogy ki milyen erős."

 

Címkék: tanulás iskola probléma nevelés lustaság tinédzser kamasz szülői szigor

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr616947225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása