Nemrég egy nagyon jó helyzetkép-felvázolást olvastam egy politikai jellegű blogon. A politikai felhangtól függetlenül, valóban eléggé találóan festi le a szerző azt a körülményt, amely nem csupán őt, de vélhetően rajta kívül sokakat másokat is aggaszt, legyenek bár szülők, tanárok vagy szimpán felelősen gondolkodó felnőttek.

Lássuk, miről is van szó a democrat.blog.hu cikkében:
"a magyar fiatalság viselkedésének három tünete az ország sorsát is befolyásolhatja.
Miről is van szó? Egyrészt a tömeges kivándorlásról, másrészt a passzivitásról, a teljes érdektelenségbe vonulásról, harmadrészt pedig a radikalizálódásról.
Mindhárom a demokrácia ellen hat, és mindhárom nagyon káros jelenségnek tekinthető.
A fiatalságnak minden országban a jövőt kellene jelentenie, a megújulás lehetőségét hordoznia, és az értelmiség utánpótlását adnia. Ám, ha ez a bizonyos fiatalság elmenekül az országból, vagy passzivitásba vonulva nem foglalkozik sem a saját jövőjével, sem országa sorsával, (és nem hallatja hangját, nem szavaz, nem él politikai eszközeivel), vagy szélsőjobboldali, radikális, és kifejezetten fasiszta szervezetekbe tömörül, akkor maga az ország gyengülhet meg."
- veti fel a szerző, majd megpróbálja értelmezni a fenti három negatív jelenséget.
Szerinte" az elbutulás, az értékrend nélküliség, a felelőtlenség, a könnyelműség és érdektelenség általánossá válása" jellemzi a mai fiatalok nagy részét. Ezek eléggé erős szavak, bizonyára most sokan felhördültök. De sajnos leszögezhetjük, hogy a szerző - aki egyébként tanárember - véleményét sokan osztják a felnőttek, szülők, nagyszülők körében.

"Egy átlagos mai tizenévest a Facebook és a másik nem (fiúk-lányok) mellett alig-alig érdekel valami más. Maximum még fiúknál a foci, lányoknál a legújabb divat „fér bele” az érdeklődési körbe, a TV „népbutító” műsorai (Valóvilág, Éjjel-nappal Budapest, Győzike show) mellett. Ezeken túl semmi. A külvilág, a társadalom, az ország helyzete, a művelődés belső igénye már sehol, ahogyan saját jövőjük megtervezése vagy akár csak átgondolás is kívül esik mindazon, ami fontos számukra." - Vajon tényleg ilyen lenne egy átlagos mai tizenéves? Vagy talán ez csupán a felszín, és a mélyben igenis ott szunnyad egy friss szellemi erő, amely csak arra vár, hogy valódi pespektívát találjon, ami miatt érdemes ITT és MOST, ebben az országban, a szülőföldünkön, ahová nyilván
NEM VÉLETLENÜL VETETT A SORS?!?

Igen, ebben nagy felelőssége van a politikusoknak, és a szülőknek is - akiknek egyre nehezebb a dolguk, hogy egyben tartsák a családot, fenntartsanak egy bizonyos életszínvonalat, egyáltalán: tudjanak dolgozni és jó példát mutatni gyermekeiknek. Mert nyilvánvalóan ez lenne a cél, túl a mindennapi mókuskeréken, ami sokakat "bedarál", legjobb szándékuk ellenére.

De nem lehet, hogy a fiataloknak is jobban felelősséget kellene vállalniuk ebben és megpróbálni a szülők mellé állni, nem csupán elvárni, hogy jó ruhákban járhassanak, akkor és azt ehessenek, amit akarnak és a szórakozás egy kellemes, pozitív időtöltés legyen, nem pedig önpusztító, szerekkel felturbózott pótcselekvés? Nem volna felnőttesebb dolog felvállalni a küzdelmet (önmagunkkal és a külvilág nehézségeivel egyaránt), mint a látszólag könnyebb utat választva elmenekülni, hogy aztán külföldön egyszer csak ott álljunk sehova sem tartozónak érezve magunkat? Melyik az igazi fejlődés útja?!

Ha véleményed van, oszd meg velünk!

Tihanyi-Konda Szilvia

Cikk forrása: 

Miért bővül rohamosan a Jobbik a fiatalok körében?

 

 

Címkék: szélsőséges fiatal radikális jövőkép perspektíva értékrend kamaszok felelősség tizenéves

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr726028193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása