Sok tanulmányt, cikket lehet olvasni a kamaszok állítólagos reggeli lustaságáról, aluszékonyságáról. Sőt, e blogon is volt már szó erről a témáról. Most egy friss kutatással próbálják igazolni a tudósok ennek a jelenségnek a biológiai okát.

Nyilván sok tizenéves számára okoz gondot a korán kelés, és a nulladik óránál jobban kevés dolgot utálunk az iskolában.

"Este bezzeg nem álmos, bulizni van energiája!" - csóválja a fejét a szülő sokszor, és az éjszakába nyúló időtöltéseknek tudja be a reggeli álomkórt. Azonban lehet, hogy tévedünk, ha így vélekedünk.

Neurológusok szerint mindennek biológia oka van: a tinédzsereknek inkább reggeli alvásra van szükségük az ideális teljesítményhez. A tudósok  be is akarják bizonyítani egy négy évig tartó, Angliában zajló felmérés során. - adta hírül az MTI. A 2018-ig tartó hat vizsgálatban összesen több mint 60 ezer tizenéves vesz részt.


A kutatást végzők szerint a tinik biológiai hajlamuk szerint éjfél körül mennének aludni és reggel 9-10 óra között lennének teljesen éberek és tettre készek.


A Daily Telegraph online kiadásában jelent meg a cikk, mely szerint „több mint száz angol középiskola 10. és 11. évfolyamra járó, GCSE-vizsgák előtt álló tanulói vesznek részt a vizsgálatban, amely azokon a tudományos bizonyítékokon alapul, amelyek arra utalnak, hogy a tizenévesek biológiai órája egyáltalán nincs összhangban a hagyományos tanítási idővel."

"Tudjuk, valami furcsa dolog történik tizenéves korunkban, úgy tűnik, mintha nem lennénk összhangban a világ ritmusával. A szülők azt hiszik, azért, mert lusta a tini, és szerintük mindent megoldana, ha korábban menne aludni. A tudomány azonban azt mondja, reggel lenne szükség több alvásra."  magyarázta Collin Epsie, az alváskutatás vezetője.
    

A kutatás célja igazolni, hogy a tizenévesek biológiai órája általában kétórás késést mutat a felnőttekéhez képest. 

Tihanyi-Konda Szilvia

Forrás: MTI

Kép forrása: http://informed.hu/_Images/eletmod/gyermekneveles/000044873

Kapcsolódó cikkek:
Lustaság vagy aluszékonyság?
A kamaszoknak késik a biológiai órájuk

 

Címkék: alvászavar lustaság kamaszok alváskutatás tizenévesek biológia óra aluszékonyság

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr136861731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása