Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kamaszok és a szexualitás

 2011.10.06. 00:05

Nemrég az M1 Híradó is foglalkozott ezzel a kérdéssel a Fogamzásgátlás Világnapján. (Bizony, már ilyen is van...) A televíziós hírműsor a Kossuth Rádiótól vette át a hírt, ahol egy nőgyógyász azt panaszolta, nincsenek egyszerű helyzetben a tinédzserek felvilágosításával próbálkozó intézmények, szervezetek.

Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász arról beszélt, hogy "a szülők egy jelentős része prűd: bár elvárja az iskolától, hogy az világosítsa fel a fiatalokat, ha mindez megtörténik, rendkívül kritikus". Az orvos példaként említette, hogy a kiadványokat, füzeteket tartalmazó felvilágosító csomagból olykor kivetetik a mintaóvszert.

Ugyanakkor egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint a tizenévesek szakemberek helyett leginkább a szüleiktől szeretnének hallani ezekről a dolgokról. Ha ez hiányos vagy nem kerül sor rá idejében, legtöbbször csak akkor mennek orvoshoz, ha már baj van - vagy jobb esetben fogamzásgátló tablettát íratnának fel.

Akkor viszont honnan értesülnek a kamaszok a szexualitással kapcsolatos dolgokról? Egymástól, újságokból, a televízióból... néha elég csak az, hogy megnézzék valamelyik valóságshow adást, s másnap az óraközi szünetekben egymást világosítják fel a kamaszok...

Ennek természetesen nem ez volna a legideálisabb módja. Az uniós elgondolás szerint már kicsi korban el kell kezdeni a szexuális felvilágosítást, nevelés - na persze, mindig az adott kornak megfelelő információkkal. Például egy négyévesnél még az is elegendő, ha - amikor észrevesszük, hogy megtalálta a nemi szervét és érdeklődéssel kezdi babrálni - csak annyit mondunk: ez olyan dolog, amit ne csináljon, mert nem arra való... És jó, ha azt is megtanítjuk nekik, hogy azt se engedjék, hogy bárki (idegen, rokon, stb.) oda nyúlkáljon nekik.

Sok szülő nehezen beszél ezekről a kérdésekről gyerekeivel. Ennek az is oka lehet, hogy neki magának gondjai vannak a szexualitással vagy nem tudja, hogyan kezdjen hozzá. Egy biztos: ha a szülő zavarban van, nem igazán lesz hatásos a mondókája...

Tihanyi-Konda Szilvia

Ha tudni szeretné, hogyan beszélgessen gyermekével a szexualitásról, kattintson erre a linkre!

 

 

Címkék: szex szexualitás fogamzásgátló felvilágosítás kamasz tizenévesek

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr633281546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása