A címben feltett kérdésre a válasz természetesen negatív: nem, nem jó ötlet pusztán brahiból bolti lopással bizonyítani vagányságunkat! Ha ugyanis rajtakapnak bennünket, az bizony a legritkább esetben lehet megúszni egy ejnye-bejnyével. Miért kezdenénk felnőtt életünket azzal, hogy rovás esett az erkölcsiségünkön? Jobb tiszta lappal kezdeni...

A bolti lopásért a legtöbb helyen súlyos büntetés jár: értéktől függően letartóztatás és esetleg szabadságvesztés is lehet a következmény. Ami egy ártatlan tréfának tűnik, az ténylegesen befolyásolhatja az egyén életét, beleértve a munkára való esélyeit is. Ez pedig a mai, amúgy sem túl rózsás munkaerőpiaci-helyzetben különösen rossz indítás.

Mégis, vannak tinédzserek, akik számára ez "jó buli", legalábbis kezdetben annak tűnik. Aztán, ha bilincsben vezetik el a tett színhelyéről, vagy kitiltják a bevásárlóközpontokból és még ki is kell fizetni az okozott kár, talán már nem is olyan vicces, ugye?

Sokan azért tesznek ilyesmit, mert a barátaik is lopnak, és ők is ebbe a csapatba akarnak tartozni. Számukra ez egy "férfiassági fokmérő", amivel a vagányságukat akarják bizonyítani.  Mások esetleg azért teszik,mert látni akarják, hogy mit lehet megúszni.  Akadnak, akik ilyen módon akarják a lázadásukat bizonyítani, így próbálnak nonkonformisták lenni.

Vannak, akik azért lopnak, mert olyan dolgokat akarnak, amik az osztálytársaiknak megvan, de ők nem engedhetik meg maguknak és betegséget (kleptománia) is takarhat a dolog. (Bár ez a ritkább eset.)

A bolti lopás lehet segélykiáltás, ami azt jelzi, hogy komoly bajban van az illető. Másoknak ez pusztán  figyelemfelhívás, amellyel szülők vagy barátok figyelmét akarják magukra vonni.
Ezért is fontos, hogy ha a kamaszt lopáson érik, ne csupán a büntetés, megrovás és tiltás lebegjen a szülő szemei előtt, hanem inkább próbáljon a dolgok mélyére látni és a miérteket keresni.

 

Címkék: lopás törvény tinédzser lázadás kamasz vagányság

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr293873528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása