Miért olyan nehéz a kamaszkor?

 2012.02.28. 20:00

A serdülőkorú fiatal találkozik a szülőtől való függetlenedés, a pályaválasztás, a nemi szerep alakítása a világnézeti - vallási orientáció problémájával, ezekre a helyzetekre pedig különféleképpen reagálnak.

Ez az az életkor, amikor a fiatal egyrészt önmagát keresi, másrészt a helyét a világban. Önmegvalósítási törekvéseik során sokan senkire nem hallgatva törnek céljaik felé, mások inkább a társaik, barátaik véleményére hallgatnak és nem mernek saját nézeteket hangoztatni, nehogy kiközösítsék, kihagyják a közös programokból, bulikból. Azonban előbb vagy utóbb ők is kénytelenek ráébredni arra, hogy a saját életükről nekik maguknak kell dönteniük.

A lassan "lelkileg is beérő" kamaszok folyamatosan keresik a válaszokat a felmerülő problémákra, de még nem tudtak kialakítani megnyugtató álláspontot tényleges élethelyzetük és vágyaik eltérésének feloldására, szüleik rájuk vonatkozó terveik és saját elképzeléseik közötti kompromisszum megtalálására. Bizonyos nézőpontból etikusnak és nyitottnak tűnnek, mások véleménye szerint viszont szorongónak és döntésképtelennek.

Olvassa tovább a cikket a BAMAPA oldalán!

Címkék: fiatal kamasz önmegvalósítás serdülő függetlenedés pályaválaszás

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr713286540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása