Kamaszok pályakezdés előtt

 2012.04.18. 21:11

Nemrég egy nagyon érdekes írásra bukkantam a blog.hu egy másik szerzőjének oldalán. Mivel a kamaszok problémáiról, pontosabban a pályakezdési gyomorgörcsről szól, hasznosnak látom itt is felhívni a figyelmet erre a cikkre.

Lényegében arról szól, hogy a válság - természetesen érhető módon - már a középiskolások életére is komoly hatást fejt ki, és a "gondtalan tini" lét ma már egyre kevesebbeknek adatik meg, akkor is nagy valószínűséggel olyan burokról van szó, amelyet a gyermekének mindent készen adó szülő von a fiatal köré - és nagy valószínűséggel ezzel hibát követ el, hiszen az ilyen tinédzserekből gyakran válnak követelőző, szüleiken élősködő huszonévesek vagy éppen: "mamahotelben" élő harmincasok.

Az említett blogból idézek:

"A szülői burok, a problémák elkendőzése csak árt. A kutatás azt is kiderítette, hogy a pénzügyi gondok szőnyeg alá söprése csak ront a kamaszok helyzetén. Nem látják ugyanis világosan az okokat, így a megoldásokat sem. Nincsenek tisztában például azzal, hogyan működik egy hitelkártya. Amíg az automata megfejhető, kit érdekel a kamat? A szülők sem járnak elől jó példával: nincsenek megtakarításaik, nem tudnak spórolni.

Korábban a megkérdezett kamaszok nagy része úgy saccolt: húszas évei elején képes lesz saját lábára állni, önálló életet kezdeni. A ma megkérdezettek az önálló életkezdést már egy fél évtizeddel későbbre tervezik. És még mázlisták, ha ez bejön. Az európai tendenciák azt mutatják, hogy egyre többen, egyre tovább maradnak a szülők nyakán. Kérdés persze, hogy a „szülői nyak” meddig bírja."
 
Magyarországon nyilván a többség számára nyilvánvaló, hogy nehezebb helyzetben lesznek, mint ahogy annak idején a szüleik kezdték pályafutásukat.

A gond az, hogy nagy valószínűséggel a szülők sem igazán tudnak hasznos tanácsokkal szolgálni, hiszen akkoriban egész mások voltak a munkaerőpiaci viszonyok egy frissen végzett számára. Bár több évtized alatt szüleink ugyan megélhették, hogy mekkorát fordult a világ  és azóta egészen más elvárásokkal kell szembenéznie bármilyen korú munkavállalónak, éppen elég nehézséget jelenthet ez ő maguknak is, ráadásul most már azzal is számolni kell, hogy más emberi minőségek jelentik az értéket, mint egykor, ez pedig sokak számára zavaró lehet...
 
Tihanyi-Konda Szilvia
 

 

Címkék: munka karrier válság kamasz pályakezdés mamahotel

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr64459780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása