Sokféle energiaital közül választhatunk a boltok polcairól. Érdekes módon, majdnem mindegyiknek hasonló, ha nem ugyanolyan az íze, szaga, állaga - csak az árukban van eltérés, no meg valamennyire az összetételükben. De lényegében mindegyik károsan hat hosszútávon az egészségünkre, és minél fiatalabb életkorban szokunk rá ezek fogyasztására, annál többet árthatnak.

Az energiaitalok és sportitalok elsősorban azért jelentenek egészségi kockázatot a gyerekek és a tizenévesek számára, mert élénkítő szereket tartalmaznak (pl. koffeint) - tehát gyerekek és serdülők számára egyáltalán nem ajánlott a fogyasztásuk.

Az informed.hu cikke rámutat, hogy sok félreértés és zűrzavar övezi az energia- és sportitalokat, mivel a fiatalok nem ismerik a kettő közti különbséget: "Sok gyerek iszik koffeintartalmú energiaitalt, holott csak folyadékot szeretne magához venni edzés után. Ez azzal jár, hogy nagy mennyiségű koffein és más stimuláns kerül a szervezetébe, ami veszélyes lehet."

A Szinapszis Kft. egy nemrég elvégzett kutatásából azonban az derült ki, hogy a míg a felnőtt lakosság nagy része kávéval élénkíti magát, a 16-25 év között 12%-os a napi szinten, további 13%-os a 2-3 napos gyakorisággal fogyasztók aránya. Ez meglehetősen soknak tűnik...

Pedig kimondhatjuk, hogy ezek a vegyszerek (hiszen hogyan másképpen nevezhetnénk ezeket a természetes anyagot tulajdonképpen sosem látott folyadékokat?) további veszélyeket hordoznak az amúgy is túl sokat dohányzó, alkalmanként vagy rendszeresen alkoholt fogyasztó, keveset mozgó, esetleg még drogokkal is élő magyar fiatalok egészsége számára.

Ebben pedig az a legszomorúbb, hogy éppen az érintettek nincsenek ezzel tisztában, vagy nem is igazán érdekli őket, bele sem gondolnak, hogy az előttük álló életükben miféle elváltozásokat okozhatnak ezek fogyasztásával a szervezetükben...

Tihanyi-Konda Szilvia
(function(i,s,o,g,r,a,m){i ['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o) [0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google- analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-10535553-8', 'auto'); ga('send', 'pageview');

Címkék: egészség veszély energiaital kockázat sportital élénkítőszer

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr394506722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása