A lassan "lelkileg is beérő" kamaszok folyamatosan keresik a válaszokat a felmerülő problémákra, de még nehezen tudnak kialakítani megnyugtató álláspontot tényleges élethelyzetük és vágyaik eltérésének feloldására, szüleik rájuk vonatkozó terveik és saját elképzeléseik közötti kompromisszum megtalálására. Bizonyos nézőpontból etikusnak és nyitottnak tűnnek, mások véleménye szerint viszont szorongónak és döntésképtelennek.

Nagy véleményfordulások, egyéniségváltozások időszaka is a kamaszkor - ráadásul nagyon sok múlik ma már azon, hogy ezek az évek hogy sikerülnek tanulmányi szempontból. Azt is sokaknak nagyon nehéz eldönteni, hogy "merre tovább", milyen szakterület, pálya felé orientálódjanak. A divatos szakmák sokszor nem egyeznek össze a fiatal felnőtt egyéni érdeklődésével, az anyagi vonzatokról nem is beszélve.

Előfordul, hogy a szülőkkel kapcsolatos erős érzelmi kötődés akadályozza a saját életvezetési irányok észlelését. Ez esetben a szülő dolga felismerni ezt. Megpróbálhat segíteni gyermekének már azzal is, hogy előkészíti a szükséges "leválás" lépéseit, például azzal, hogy nagyobb önállóságra, saját döntések meghozatalára ösztönzi a fiatalt. 

A túl
szoros érzelmi kötelék következtében ugyanis a saját elképzelések észlelése nem kap lehetőséget a fiatal életében. Sok szülőt össze is zavar a kialakuló új helyzet és hogy mostantól mennyire kell a fiatalt már felnőttnek tekinteni és meddig tart pontosan a gyermekkor? Nem láthatunk bele egymás fejébe - gyakran csak az odafigyelés és a megfelelő mértékű tolerancia a kifizetődő.

Egy másik változata gyakoribb a szülő- serdülő kapcsolatnak , az a körülmény, hogy a szülő tehetségétől, képességszintjétől jelentősen eltér gyermekének tehetsége. Ehhez társulhat, hogy megszakad a szülő kommunikációja gyermekével a jövővel kapcsolatos eltérő elképzelések vagy a házastársi kapcsolat felbomlása  következtében.
 
Sokan komoly identitásválságon esnek át éppen a fentiek miatt. Akiknek sikerül elkötelezni magát valamilyen életpálya, világnézet mellett, megtette az első fontos lépést a valódi felnőtt, érett létezés felé. Csak sajnos ebben az időszakban az is gyakori, hogy a fiatal egyszer erre, máskor arra fordul, más irányba fordítja az érdeklődését.
 
Ami jó, hogy sok mindenre fogékony ebben a korban a legtöbb fiatal - ebben viszont benne rejlik az a veszély is, hogy olyan társaság vagy eszmerendszer iránt kezd érdeklődi, amit a szülő aggódva figyel. Harmonikus családban, gondoskodó szülőkkel élve, a megfelelő bizalom és kontroll arany középútján haladva, minden bizonnyal sikerülhet jól átvészelni ezeket az éveket.


Tihanyi-Konda Szilvia

 

Címkék: kamaszkor útkeresés serdülő véleményformálás identitásválság lelki érés

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr383575547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása