Óvakodj a petárdázóktól!

 2012.12.30. 17:48

Szilveszterhez közeledve, egyre nagyobb veszélyt jelenthet a petárda vagy tűzijáték az avatatlan kezekben. Nem véletlen, hogy az egész éves tilalmat csak erre az egy alkalomra oldják fel... Persze ez sokakat nem tántorít el attól, hogy "fű alatt" már hamarabb beszerezze és ki is próbálja azt. 

Nem egy olyan eset ismert, amikor óvatlan fiatakorú megégette a kezét vagy éppen a szempilláját, szemöldökét perzselte le a hirtelen felcsapó szikrázás. Sőt, ennél rosszabb sérülés is történhet: volt már olyan is, hogy a türelmetlen és túl kíváncsi kamaszt a szemorvoshoz kellett vinni, sürgősséggel...

Gyakorlatilag az év utolsó heteiben bármikor tűzijáték vagy petárda hangja verheti fel az este, éjszaka csendjét. Ez pedig nem csak a lakosságot, de a háziállatokat is megőrjíti. 

A durva hanghatások, a félelemből adódó menekülési kényszer és tájékozódási zavar következtében rengeteg állat séta közben szökik el, védelmet keresve és soha nem találva haza, vagy a gazdi szeme láttára kerül a kocsi kereke alá.

Előfordult már olyan eset is, hogy a pánikba esett állat a pajta falát rágta át rémületében (ahová aggódó gazdái bezárták) ,vagy a kerítésen át menekülve szerzett súlyos hasi sérülést, s abban pusztult el.

A menekülő házikedvencek számára végzetes lehet a Szilveszter éjjel! Ráadásul, menekülésük során sok más egyéb veszély is leselkedik: sintérek fogják be vagy orvvadászok lőhetik le őket, ha esetleg elhagyatott erdőben próbálnak megbújni, élelmet keresni.

A csikorgó téli hidegben megfázhatnak, éhen veszhetnek (a családban élő kutyusok túlélési ösztönei ugyan erősek, de vadászni vagy más módon élelmet szerezni nehezebben tudnak, mint az utcai életmódhoz szokott kóborló ebek).

Gazdátlan kutyák, macskák minden településen vannak, azonban sajnos az állatmenhelyek száma egyre kevesebb, s általában férőhely-problémákkal küzdenek. Ha az elkóborolt kutyusok, elveszett cicák gazdája 14 napon belül nem jelentkezik, el kell altatni őket.

Gondoljunk embertársaink nyugalmára és az állatok nyugalmára! Igazán fontos az, hogy ezreket költsünk el olyan szórakozásra, amelyből másnak kellemetlensége származik?!?

Tihanyi-Konda Szilvia

Címkék: szórakozás sérülés veszély szilveszter állatok kamasz petárda fiatalkorú

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr614988072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása