Sok fiatal lány - és még felnőttek is - küzd önértékelési zavarokkal, vagy más pszichés tünetekkel, amelyek gyakran a testképük, önképük nem elfogadásával függ össze. Egy szélsőséges példa következik az alábbiakban - Skóciából.

Helen Gillespie most harmincéves, és már tízéves kora óta fogyókúrázik. Ennek eredményeképpen csontsovány és több időt töltött eddigi életében kórházban, mint azon kívül. Nála már egy csonttörés is végletes lehet.

Mindez arra vezethető vissza, hogy gyerekként nagyon félt a felnőtté válástól, pontosabban a felelősségvállalástól. A nő szerint részben az okozta problémáját, hogy azt érezte, szülei túl sokat várnak el tőle, ő pedig mindig arra törekedett, hogy mindenben tökéletesen teljesítsen. Folyamatosan ki volt éhezve a dicséretre és a szeretetre és arra vágyott, hogy csodálják. - írta nemrég a Daily Mail.

"A súlyom volt az egyetlen olyan dolog, amit képes voltam kontrollálni, és a fogyás egy olyan valaminek tűnt, amiben »tehetségesnek« éreztem magam, más lányok pedig csodáltak érte" – mondta a nő, aki 10 éves volt, amikor drasztikusan korlátozni kezdte kalóriabevitelét, hogy azzal késleltesse a pubertáskort.

Az étkezési zavar miatt azonban nem fiatalabbnak, hanem sokkal idősebbnek, egy törékeny öreg nőnek néz ki – írja a Daily Mail. "Az orvosok szerint a csontjaim olyan állapotban vannak, mint egy 70 éves nőnek." - vallotta be ő maga is.

Példája talán sok tizenévest ráébreszthet arra, hogy nem zsigerelhetik ki a testüket végletesen, de jobb is az életben önmagukat felvállalni és felelős felnőtté válni, hiszen nem maradhatnak mindörökre gyerekek, akiket a szüleik tartanak el.

Tihanyi-Konda Szilvia

Kapcsolódó cikkek:

Gyerek akart maradni, öregasszonynak néz ki

Evészavarok serdülőkorban – divatfüggő, idegi alapon és önértékelési zavaron is alapulhat

 Kövér tinédzserek - avagy csak az önkép téves?

Címkék: gyerek felnőtt evészavar anorexia kóros soványság tizenéves

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr185409032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása