Az alábbiakban az ismert gyermekpszichológus, Vekerdy Tamás véleményét ismerhetik meg. Azt talán kevesen tudják róla, mennyire elkötelezett híve a Waldorf pedagógiai módszernek. A  kamaszokkal kapcsolatos nevelési stratégiákra vonatkozóan is határozott elképzeléssel bír, amely talán egyes szülők számára meglepő.

"Egy göttingeni felmérés szerint a gyerekeink katasztrofálisan keveset mozognak, nem másznak fára, nem billegnek pallón, nem ugrálnak patak felett, ezért bizonyos agyi pályák sorvadtan alakulnak ki. Rengeteg a beszédhibás, mert a beszéd is a mozgásból fejlődik. Azt a kérdést kell feltenni, hogy vajon a gyermekeink olyan körülmények között él­­nek-e, ami az életkorukhoz szabott. Vajon hagyjuk-e kamasz gyermekeinket ábrándozni, merengeni, heverészni. Mert a kamasz fiziológiás lustaságban szenved. Ezt régen ösztönösen tudták, ma már tudományosan is bebizonyították, mégis olyan az iskolarendszer, ami azt mondja: hozd a maximumot, ezen múlik a továbbtanulásod." - mesélte egyszer Vekerdy Tamás a Vasárnapi Hírekben.

Arról is beszél, hogy mennyire káros, ha egy szülő a saját fóbiáit akarja ráerőltetni a gyermekére:
"A szorongó szülők azt gondolják, hogy a legjobbat akarják a gyereknek, holott régóta tudjuk, a zseniális topmenedzser nem abból lesz, aki már az óvodában is ezt tanulta, hanem abból, aki teljes értékű óvodás lehetett, teljes érzelmi biztonsággal, aztán lehetett teljes értékű kamasz, akit szabadon engedtek végre.
Egy kutatás szerint a kamaszkor nem konfliktusos kor, ha a gyereket szabadon engedjük. „Kisfiam, amíg az én kenyeremet eszed, itthon vagy fél 9-re!” Miért lenne otthon? Pontosan tudjuk, hogy az időérzék megváltozik kamaszkorban és kezd eltolódni. Egyre később tud a gyerek elaludni, nem azért, mert rossz. Mikor ez kiderült, egyes amerikai államokban úgy döntöttek, hogy a kamaszoknak fél 10-kor fog kezdődni az iskola. Nálunk azt sem tudják az illetékesek, hogy ez történik a kamasszal. Nulladik óra van, mert nem fér be az órarendbe a sok baromság, amit a fejükre akarnak zúdítani."

Ha a fenti gondolatok meglepetésként érik a szülők, ott valószínűleg vannak bajok a tinédzserkorba lépett gyermekkel. Vajon melyik elképzelés támogatói vannak többen?

Tihanyi-Konda Szilvia

Címkék: szülő fóbia szabadság iskola nevelés kamasz érzelmi biztonság szorogás

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr555635397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása