Bár az amerikai fiatalok között már egyre kevésbé népszerű a facebook, hazánkban használata még terjedőben van. Sőt, a mai magyar kamaszok (de sokszor már a kis tizenévesek is) ezen keresztül bonyolítják társas kapcsolataik nagy részét.
Az egy dolog, hogy ez önmagában paradox helyzet, hiszen hogyan lehet valami "társas", amit egyedül, a gép előtt ülve csinálunk.... A nagyobb baj, hogy ezzel sokan visszaélnek és már tragédiák is történtek a közösségi oldalra valamely "jóakaró" által felrakott kínos fotó vagy kellemetlen hozzászólások, ócsárlások következtében.

Az origo.hu-n jelent meg az alábbiakban idézett cikk, amelyet ajánlok mindenkinek elolvasásra, azoknak pedig különösen, akik valamilyen már találkoztak a "cyberbullying" ezen formájával.

"Kiapadhatatlanul ötletesek a gyerekek, ha arról van szó, hogyan bántsák egymást. Az iskolai gúnyolódások délután az interneten még durvábban folytatódnak, és sokszor csak olaj a tűzre, ha a kipécézett osztálytárs távol tartja magát a közösségi oldalaktól. A neten zaklatott gyerekek nehezebben kérnek segítséget, mert úgy érezhetik, a szüleik úgysem értenék meg ezeket a dolgokat. Akit sokáig szívatnak, előbb-utóbb maga is kipróbálja, milyen érzés másokat csesztetni. A népszerűség keresése, a bosszú, a szórakozás és az unalom - ezek motiválják azokat a kamaszokat, akik diáktársaikról lejárató képeket töltenek fel a közösségi oldalakra, sértő megjegyzéseket írnak róluk, vagyis az interneten zaklatják őket." - írja az origo.hu.

Később arról is szó esik az írásban, hogy sajnos már nálunk is egyre több hasonló eset történik.

"Magyarországon is bántják egymást a gyerekek: az UNICEF legfrissebb jelentése szerint majdnem minden harmadik gyerek azt állította, hogy az elmúlt hónapokban legalább egyszer zaklatták tartósan a kortársai, és ezt inkább a neten tették, mint szemtől szembe, az iskola falain belül. Leggyakrabban a kiközösítéstől szenvednek a gyerekek, de sokszor volt párok adják ki a másik meztelen fotóit a szakítás után. Erre volt példa a ma már nem működő Excsajok.hu oldal, ahol az intim képek mellé még a volt barátnő nevét és telefonszámát is kiírták. A diákok sokszor alap nélküli, kifejezetten bántó pletykákat terjesztenek egymásról, megfélemlítik társaikat, vagy provokatív, nem ritkán szexuális tartalmú szövegekkel és képekkel bombázzák egymást."

Volt már neked is részed hasonlóban? Esetleg névtelen, arctalan provokáló voltál? Mit éreztél? Írd meg, hogy mások is okuljanak belőle!

Tihanyi-Konda Szilvia

 

Címkék: internet kamasz zaklatás tizenéves cikizés cyberbully gúnyolódás

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr135738451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása