A szülők gyakran nehéz helyzetben vannak a nagyobb ünnepek alkalmával, főként akkor, ha szűkös a családi költségvetés - ez pedig igen sok magyar házban gondot jelent manapság. A gyermeki vágyak (és a tehetősebb osztálytársak...) "menő cuccokról" szőtt elképzelései sokszor ütköznek a lehetőségekkel.

Egy brit felmérés szerint a kamasz lányok jelentik a nagyobb problémát szüleiknek:  "A kamasz lányok mindig megkapják, amire vágynak, még akkor is, ha ezzel teljesen felborítják a családi költségvetést." - írta az MTI.

Brit kutatók 2745 brit család büdzséjét nézték át hónapról hónapra öt éven át. Vizsgálták a kiadásokat élelmiszer, éttermi étkezés, alkohol, dohány, szolgáltatások, szabadidő, fűtés, közlekedés, ruhák és a sport-és szórakoztató berendezések tekintetében.

"Kiderült, hogy a szülők a kamasz lányokra sokkal többet költenek, mint a kamasz fiúkra vagy a felnőtt gyerekekre. Valószínűleg ennek az az oka, hogy a lányok azok, akik bármi áron, akár hízelgéssel, akár hisztivel megszerzik, amit akarnak, és kamaszkorban rájuk sokkal nagyobb hatással vannak a tévében vagy divatmagazinokban reklámozott termékek, amiket mindenképpen meg akarnak szerezni, mivel tisztában vannak azzal: ha valaki nem követi az aktuális trendet, akkor kevésbé lesz menő..."

A tanulmány szerint a kamasz fiúk esetében sokkal kevésbé igaz az erőszakosság, talán mert a fiúk túl büszkék ahhoz, hogy vég nélkül nyafogjanak vagy durcáskodjanak, ahogyan a szülők ezt lányok esetében tapasztalni szokták? 

Még egy érdekes megállapítás: a kutatás kiértékelői arra is rámutattak, hogy a szülők jobb alkupozícióban vannak, ha felnőtt gyerekről vagy fiú gyerekről van szó, a kamasz lányokkal szemben azonban valamiért tehetetlenek.

Vajon mindez mennyire igaz nálunk? Írd meg, ha neked más a véleményed!

Tihanyi-Konda Szilvia

Címkék: ünnepek karácsony ajándék hiszti tizenéves nyafogás

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr315699491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása