Nemrégiben folytattak egy megkérdezésen alapuló kutatást a magyar fiatalok körében, amelyből az a megdöbbentő tény derült ki, hogy sok fiatal nincs tisztában azzal, milyen negatív hatásai lehetnek a napi "néhány" szál ciginek a későbbi életére, egészségére...

young-smokers.jpg

A Szinaszpszis Kft. a KamaszPanasz.hu weboldal 100 látogatóját faggatta dohányzási szokásukról. A megkérdezett 20 év alatti fiatalok 70 százaléka naponta rágyújt, és közel 30 százalékuk több mint 10 szálat szív el ennyi idő alatt! Ráadásul, mint kiderült, sokan közülük szinte egyáltalán nincsenek tisztában káros szenvedélyük egészségre gyakorolt hatásával!

A válaszokból az is látszik, hogy még azok is, akik tudnak ezekről a rossz hatásokról, a valóságnál sokkal csekélyebb mértékben tartják egészségkárosítónak a cigarettát: például napi 8 szál cigarettát 25 százalékuk egyáltalán nem találta veszélyesnek az egészségre. Ami még furcsább és érthetetlen (hiszen annyi helyen lehet találkozni figyelmeztetéssel, a cigisdoboztól az óriásplakátig!) az , hogy a kutatásban résztvevők 42 százaléka egyáltalán nem tudott a cigarettához köthető egészségkárosító hatást említeni...

Pedig a dohányzás egy életre szóló függést is okozhat, szervi bajokat okozhat, de még a bőrt is idő előtt megöregíti - sokakat sem ez, sem az egyre magasabb árak nem tántorítanak el ettől a rossz szokástól, pedig az élvezeti értéke csekély, talán inkább csak pszichikai (legalábbis a rászokás fázisában), hiszen sokan a haverok előtti felvágásból vagy buli közben "kocadohányosként" gyújtanak rá vagy fogadnak el egy-egy szál cigarettát. Legalábbis sokszor így kezdődik, aztán sokaknál észrevétlenül függőség alakul ki, amelyről még azért is nehéz lemondani, ha valaki évekkel később gyereket vár - ezzel pedig a baba egészségét is kockáztatja... de ez már egy másik téma.

Tihanyi-Konda Szilvia

Kapcsolódó cikkek:

Rengeteg kamasz dohányzik

Új honlap segít leszokni a dohányzásról

 

 

Címkék: függőség dohányzás cigi cigaretta fiatal tinédzser egészségtelen ártalmas káros szenvedély

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr594489171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása