Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mikortól engedi meg egy felelős szülő a gyermekének, hogy együtt aludjon a barátjával/baránőjével? Ez a probléma mindig is nehéz kérdést vetett fel, de napjainkban az anyukák, apukák talán még nehezebb helyzetben vannak. Meddig érdemes tiltani a dolgot (érdemes-e egyáltalán...), vagy jobb inkább engedékenynek lenni és inkább a közelben tudni csemeténket, így talán könnyebb a veszélyt csökkenteni, hiszen otthonunkban mégsem olyan kiszolgáltatott a fiatal?...

Nemrég jelent meg a life.hu-n egy cikk, amely ezt a témát tárgyalja. Ebben is arra inti a szerző a szülőket: nem érdemes vaskalaposnak lenni, hiszen a mai fiatalok sokkal modernebb életet élnek, mint a húsz-harminc évvel ezelőtti  tinik. 

"A mai kamaszok - legyen bár ez jó vagy rossz - sokkal szabadabbak a szerelemben is, s bár a régi szabályok zöme jó volt és biztonságot, kiszámíthatóságot adott, ezeket a mai fiatalok majdhogynem mind a sarokba vágják. Arra is rácsodálkozhatsz, hogy már nem minden lány várja meg, míg a fiú kezdeményezi az első beszélgetést vagy csókot, és ahhoz is hozzá kell szoknunk, hogy az intim együttléttel sem várnak a házasságig vagy tizennyolc éves korukig. Az illem- és öltözködési szabályok sem ugyanazok már, bár ez nem jelenti azt, hogy a tinédzser lányodnak olyan ledéren kell öltözködnie, mint az imádott bálványainak.
Jobb, ha felkészülsz hát, hogy amit te evidensnek tartottál kamaszkorodban, az már a legtöbb kamasz szemében őskori maradványnak minősül, még akkor is, ha értelme volt - és a "na ugye, én megmondtam" kezdetű mondatokkal sem hozhatod őket vissza." - írja a life.hu.

Az említett cikk is arra hivatkozik, amelyben e blog oldalain is mindig óva intünk: jobb a bizalmat erősíteni, jobb inkább mindent megbeszéni a fiatallal, így a szinte elkerülhetetlen "lázadozás" mederben tartható...

"A beszélgetések azért is fontosak, mert ezeken keresztül felkészítheted gyermeked a kamaszkorral járó veszélyekre. Az iskolai felvilágosító óra messze nem elég ehhez, hiszen már kisiskolás korától fontos, hogy az életkorának megfelelően beszélgess a gyerekkel a szerelemről és a nemiségről. Ez kezdetben biztonsági szabályokból áll, például meg kell tanítanod neki, hogy bizonyos testrészeit idegen nem érintheti meg, vagy hogy ne álljon szóba ismeretlenekkel akkor sem, ha csoki van náluk. Emellett igenis az alsósnak is tudnia kell, hogyan - és hogyan nem - készül a kisbaba, és hogyan jön a világra.
Kiskamaszkorban ezek a beszélgetések már kibővülhetnek, de nem a méhecskés történetekkel, hanem kínos feszengés nélküli beszélgetésekkel a bulizásról, szerelemről, a szeretetről és a szexről. Emellett nagyon fontos a tíz-tizenkét éves gyerekkel megértetni, mi minden történik majd vele kamaszkorában, így amikor először elkezd fájni egy lány hasa, vagy a fiú ébred nedves ágyneműben, nem rémül meg annyira a változásoktól.
Fontos, hogy valós információkat adj gyermekednek arról, hogyan lehet teherbe esni, milyen nemi betegségek vannak, mikorra fejlődik ki egy női mell, vagy mit tegyen, ha ott nő szőr rajta, ahol addig sosem, mert kortársaitól általában hihetetlenül eszement tanácsokat kap. Ilyenkor jó, ha nem keresgéled feszengve a megfelelő testrészeket illető szavakat, döntsd el előre, hogy mit hogyan nevezel, de sem trágárnak, sem prűdnek nem érdemes lenned.
Ha ezek a beszélgetések nem formálisak vagy teátrális jellegűek, hanem természetesek, akkor a gyerek is könnyebben meri feltenni a kérdéseit, vagy meséli el élményeit."

Ha fenti témával kapcsolatosan kérdése, véleménye van, vagy tanácsot szeretne kérni, ellátogathat társoldalunk FÓRUM oldalára is, ahol szakértők, szülők és tizenévesek gondolatait is olvashatja. 

Tihanyi-Konda Szilvia

Címkék: szex szerelem együttalvás tizenéves szülői szigor

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr424790368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása