A közelmúltban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pályázatot írt ki a családbarát közgondolkodás népszerűsítésére és a nemek közötti jobb együttműködés elősegítésének támogatására, amelyben a fiatal generáció számára szeretnének ismereteket átadni a sikeres házassághoz, családi élethez. Érdekes kezdeményezés. Azért szomorú belegondolni, hogy már itt tartunk?!?

"Az Emmi támogatni kívánja a 12-26 éves korosztályba tartozó fiataloknak - külön-külön lányoknak és fiúknak - szóló képzési programokat, tréningeket, rendszeres foglalkozásokat, előadás-sorozatokat, amelyek tematikája "a lányok és fiúk felkészítése a társas kapcsolatokra, párválasztásra, házasságra, családi életre, és amelyek a nők és férfiak közötti harmonikus együttműködést erősítik" - áll a kormány honlapján megjelent felhívásban. 

Vagyis felismerni látszik egy komoly probléma: a családok szétesőben, a generációk közti kommunikációs szakadék egyre mélyebb, a mostani fiatalok gyakran úgy vállalnak gyereket, hogy fogalmunk sincs annak velejáróiról, ergo a megszületendő gyermekek isszák meg annak a levét, hogy a szüleiknek alapvető ismereteik sincsenek háztartás-vezetésről, gyermeknevelésről.

 Az persze szintén figyelmet igényelne, hogy miért is jutott idáig a dolog... Talán mert a szülők többsége későn ér haza a munkahelyéről, nincs már ideje gyermeket nevelni? Vagy mert valójában ez az egész már az előző generáció szocializációjánál el lett rontva? Nagy kérdések ezek, nem tisztem nekem megtalálni rá a választ, arra valók a pszichológusok és a szociológusok, na és persze, az iskola is régen valahogy jóval több ilyen jellegű, gyakorlatias ismeretet adott át (egykor volt háztartás-vezetés óra, szabás-varrás technika órán és hasonlók) és a televízió is a családi értékeket volt hivatott közvetíteni, nem volt divat szinglinek lenni, a háziasszonyokat megbecsülés övezte...

"Az Emmi a pályázat keretében támogatandó programok témái között egyebek mellett a szülővé válást segítő, házasságerősítő, illetve családi egészségfejlesztő programokat nevezte meg. Kiemelték az olyan közösségi rendezvényeket, amelyek célja "a házasság és a család értékének felmutatása, jellemzően családok közösségi együttléte és összefogása, a nemzedékek közötti együttműködés ösztönzése, családokat támogató társadalmi környezet kialakítása, közösségi háló megerősítése és helyi szövetségek létrehozása a családokért".

Az Emmi a pályázat keretében olyan programokat, képzéseket, rendezvényeket is támogatni kíván, amelyek a nők és férfiak társadalmi egyenlőségét és harmonikus együttműködését, illetve a nők közéleti, társadalmi szerepvállalását segítik elő, továbbá pályázni lehet olyan programokkal is, amelyek az egyedülálló idős nőket támogatását és elmagányosodásuk csökkentését szolgálják, illetve a fogyatékossággal élő nőket (kiemelten az anyákat) támogatják." - adta hírül az MTI.

Nem tudom, mekkora hatásfoka lehet egy ilyen programnak (megjegyzendő: már háziasszony-képzést is oktatnak OKJ-s képzés keretében), mindenesetre, az üdvözlendő, hogy felfigyeltek rá és próbálnak tenni valamit az ügy érdekében. Hacsak nem az a célja valójában ennek az egésznek, hogy látszatja legyen a "törődésnek", valójában pedig ez sem old meg semmit... De ne legyünk negatívak, hátha valakinek az életében hasznosnak bizonyul egy ilyen program...

Tihanyi-Konda Szilvia

 

Címkék: oktatás család szülő pályázat fiatalok nevelés kamaszok társadalmi szerepek

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr384966170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása