Találtam egy érdekes cikket hasonló témában e blog címéhez. Ezt szeretném most megosztani Veletek.

Az informed.hu egy régebbi írására bukkantam rá nemrég, és mivel nagyon is e blog témájába vág, az alábbiakban ezt  szeretném itt közölni.

"A serdülőkor egyre korábban jelentkezik a civilizált országokban. A múlt században 16 éves kor körül volt a menarche (az első menses ideje), akkor férjhez is adták a lányt. Napjainkban viszont 12 éves korban, általános iskolában már bekövetkezik a testi fejlettség, érettség, s utána még 6-12 év tanulás következik egyénektől, kitűzött céloktól függően. Tehát itt van egy 10-15 éves időszakasz, amikor a lányból már biológiailag felnőtt nő lett, de még mindig a szülők tartják el, társadalmilag még nem érett.

A fiúknál a testi fejlődés később, 14-16 éves kor között indul meg látványosan, de akár 22 éves korig is letarthat a növekedés. Mindkét nemben a központi idegrendszerből indított nemi hormonok a felelősek, melyek nemcsak a testet, de a lelket, a gondolatokat is átalakítják, hiszen ez az időszak az első s az azt követő nagy szerelmek ideje.

A testépítéshez sok energiára van szükség, ilyenkor sokan nagyon és állandóan éhesek, a "vasszeget is megeszik". A szülők, jót akarva, mindennel tömik gyermeküket, hogy szép nagyra nőjenek, tudjanak tanulni, szépek legyenek. De ezt is, mint mindent, okosan kell csinálni! Fontos, hogy azt és annyit együnk, amennyire szükségünk van. Jó, ha tudjuk, hogy a bélcsatorna és a bőr ugyanolyan eredetű szövetből fejlődik ki, ezért a bőrünkön meglátszik, hogy helyesen táplálkozunk-e. Ugyanis aki mindent összeeszik, annak fáj a hasa, székrekedése lehet, gyakran pattanásos, gyulladt a bőre. Ezt természetesen a beinduló, illetve ciklikus hormonszintek is befolyásolják, de a helytelen étrend is. A mai táplálkozási szokás nem képzelhető el fehér cukor, csokoládé, cukrozott, sózott, tartósított élelmiszerek, fehérjedömping nélkül. Ezért sokan elhíznak, rendszertelen a menstruációjuk, pattanásosak.

Fontos, hogy "élettel teli", vagyis sok friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, állati fehérjékből (tej, hús, sajt, tojás) pedig csak annyit, amennyit be tudunk a testünkbe, illetve amennyit a mozgással ledolgozunk. A zsírok, olajok szintén fontosak a szervezet számára, különösen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához kellenek. A szénhidrátok közül pedig a gabonák (búza, árpa, rozs, kukorica, rizs) a fő energiaforrásaink. Ezeket célszerű korpás, magvas, barna péksütemény formájában fogyasztani.

A cigaretta, kávé, alkohol, kábítószer nem a felnőtté válás kellékei, mert ezek csak az előállítói és az állam számára hoznak hasznot, az embernek nincs szüksége rá. Ezek "élvezete" függőséget okoz, vagyis fogyasztója kívánja, majd egyre többet költ rá, s mikor tudatával is ráeszmél, hogy mekkora kárt okozott magának, már nem tud leszokni róluk. Ezért nem érdemes rászokni. Egy egészséges serdülő étkezzen helyesen, tanuljon, sportoljon, mozogjon sokat." - írta a szerző.

A cikk folytatása ITT olvasható.

Címkék: változás probléma kamasz növekedés serdülőkor menstruáció tizenévesek

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr1005793499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása