A szeptemberi iskolakezdés környékén sok fiatalon megfigyelhető, hogy rosszabb a közérzetük, étvágytalanabbak, esetleg rosszabbul alszanak, mint máskor. Mindezen tünetek lelki okokra vezethetők vissza.

Sokaknál figyelemzavar, viselkedési problémák figyelhetők meg, amelyek egyik forrása a nem kiegyensúlyozott családi élet, a jó jegyek miatti aggódás.

A szorongás tünetei lehetnek: gyomorfájás, fejfájás, fáradékonyság, alvási nehézségek, rossz étvágy.
A sok-sok információ, amelyet nap közben kapnak, éppen elég volna, de akkor még ott a sok házi feladat is...

Az aggódás, szorongás, kellemetlen gyomorgörcs oka lehet a megfelelni vágyás, akár a többi tanuló előtti megjelenés miatt. Sajnos ma már az is nagy mértékben számít az iskolai "hierarchiában", hogy kinek a családja rendelkezik nagyobb autóval, vagy éppen, kinek vannak márkás, drága ruhái, i-padja, okostelefonja, stb.

Egyeseknek ez meg sem kottyan, másnak viszont több mozgásra volna szüksége, hogy az energiáit lekösse, erre pedig nem alkalmas a tankönyvek fölött gubbasztás. Kamaszkorban pedig ez fokozottan igaz. Ráadásul ilyenkor a test növekedése is rengeteg energiát köt le, ezért is fáradékonyabbak a tinik. Sokkal több alvásra volna szükségük, azonban ehelyett tanulniuk kell(ene) és persze a bulizás is egyre fontosabb a a mai fialok számára..

Hazánkban egyébként az iskolások fittsége is siralmas: gyermekeink nem mozognak eleget, és a mozgáskultúrájuk is elkeserítő, ez pedig kamaszkorra még csak fokozódik. Pedig az a gyerek, amelyik rendszeresen sportol, kevésbé fáradt, mint a nem-sportolók.

A fáradtságot, álmosságot, kimerültséget az iskolai ingerek, stressz, zaj, drukk, koncentrált figyelem, kötelező viselkedésformák is kiválthatják, illetve erősíthetik. Szülőként fogadjuk el tényként, hogy a kamasz fiatal szellemi teljesítőképességének is határa van. Ha az egész napi komoly igénybevétel után késő délután vagy este egyszerűen már nem fog az agya, veszekedés, "hegyi beszéd" nélkül vegyük tudomásul, hogy nem képes többre.

A mai gyerekek mentális állapota egyébként is lényegesen rosszabb, mint akár csak egy évtizede. Ennek egyik oka lehet a túlságosan zaklatott életvitel és persze az őket is körülvevő felgyorsult világ, a fokozott elvárások.

Azonban a jövőbeni sikeresség, az életben való "beválás" talán legfontosabb feltétele a testi-lelki egészség, és nem feltétlenül a kierőltetett jó jegyek, amit talán úgy ér el a fiatal, hogy vizsgák előtt csak úgy dönti magába a súlyosan egészségkárosító hatású energiaitalokat...

Tihanyi-Konda Szilvia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr255615106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása