Nagyjából 400 ezer fiatal nem dolgozik és nem is tanul ma Magyarországon. Nem biztos, hogy csak a saját hibájukból. Milyen jövőkép vár a ma fiataljaira?  - Ezekre a kérdésekre ma sokan keresik a választ.

Az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (Eurofound) tanulmánya szerint 2011-ben több mint 400 ezer olyan 15 és 29 év közötti magyar fiatal volt, aki nem dolgozott és nem is tanult, vagyis nem végzett társadalmilag és gazdaságilag hasznos tevékenységet.

tinik.jpg

"A fiatatokat érintő foglalkoztatási probléma kezelésében Magyarországon a vállalkozásfejlesztésnek kiemelt jelentősége lehet, ugyanis a legfontosabb munkahelyteremtők a mikro-, kis- és középvállalkozások: a munkahelyek nagyjából kétharmadát ma a kkv-szektor biztosítja." - írja Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) alapító-elnöke a Világgazdaság Online oldalán.

A magyar fiatalok vállalkozási hajlandósága azonban nem túl jó (az Opten 2014-es harmadik negyedévi adatai szerint a magyar vállalkozók csak alig több mint negyede 18 és 40 év közötti), aminek több oka lehet.
Ezek lehetnek:
- a szociális minta hiánya (nincs vállalkozó az ismeretségi körben, akinek a nyomdokain, vagy tapasztalatait felhaszálva el lehetne indulni),
- a pénz hiánya (no komment),
- az önbizalom hiánya (szintén súlyos probléma Magyarországon),
- az iskolai rendszer hiányosságai (ami ugye eddig sem volt eléggé gyakorlatorientált),
és végül, de nem utolsó sorban:
- a bürokratikus nehézségek és
- az adózási rendszer bonyolultsága is elrettenthetnek akárkit, különösen, ha a felsoroltak közül több is igaz rá.

De az egyik legfontosabb ok, amelyről sokszor elfeledkezünk, történelmi, mivel "Magyarországon – a szocialista tervgazdaság ötven éve miatt – egyszerűen még nem volt elegendő idő arra, hogy megszilárduljon a vállalkozás kultúrája, és hogy kialakuljon egy jól használható vállalkozói életpályamodell." - hívja fel a figyelmet a már említett írásában Kovács Patrik,

Kapcsolódó cikk: Nem csak a fiatalok érdeke

Címkék: munka fiatalok vállalkozás esélyek önbizalom dolgozni foglalkoztatás ifjúsági munkanélküliség

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr296890861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása