A tinik (főleg a lányok) körében gyakori, hogy kövérebbnek hiszik magunkat a valóságnál - és ez így volt évtizedekkel ezelőtt is. Korábban is volt szó e kimeríthetetlen témáról. Most egy nemrég lezajlott és publikált norvég felmérés nyomán vetem fel ismét ezt a kérdést. 

A "The Daily Telegraph" című brit napilapban megjelent cikk leírja: a többszörös kutatásból kiderült, hogy azok a fiatalok, akik tizenévesként kövérnek tartották magukat, jóval nagyobb valószínűséggel váltak valóban túlsúlyossá vagy elhízottá a második felmérés idejére.

A cikk szerint a magukat tévesen kövérnek tartó lányok 59 százaléka és a fiúk 63 százaléka vált fiatal felnőtt korára túlsúlyossá BMI-értéke alapján, míg a megfelelő önképpel rendelkező, testsúlyával elégedett kamaszok közül a lányok 31 százaléka és a fiúk 48 százaléka lett csak túlsúlyos. (A BMI értékét úgy számítják ki, hogy a kilogrammban mért testtömeget elosztják a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Túlsúlyosnak a 25 feletti BMI érték számított a felmérésben, elhízottnak pedig a 30 feletti.)

A tanulmányban azt tekintették túlsúlyosnak,  ha fiatal nőként valakinek a derékbősége 80 centiméter, férfiként 94 centiméter felett volt. Elhízottnak az számított, akinek nőként 88 centiméternél, férfiként pedig 102 centiméternél nagyobb volt derékbősége.

Derékbőségük alapján a testsúlyukkal elégedetlen lányok 78 százaléka, a fiúknak pedig 55 százaléka számított túlsúlyosnak a második mérésnél, miközben a testsúlyukkal elégedett tizenéves lányoknak csak 55, a fiúknak pedig 29 százaléka volt túlsúlyos 11 évvel később.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy azok, akik sokat aggódnak, szoronganak testsúlyuk miatt, könnyebben szednek fel többletsúlyt, különösen a hasi súlygyarapodás jellemző rájuk.

Ha valaki kamaszként elégedetlen testsúlyával, akkor nagyobb eséllyel vesz fel egészségtelen szokásokat, például hagyja el a reggelit vagy vezet be olyan étrendet, amelyet aztán nem tud betartani.

 

A negatív önkép miatt sokaknál akár egészségügyi-pszichés szokások is kialakulhatnak (bulimia, anorexiás tünetek), ami akár évtizedeken keresztül súlyos problémákat okozhat az illető életében. Ezért is fontos tisztában lenni valós értékeinkkel (mindenkinek vannak!) és természetesen a - sajnos sok magyar fiatalnál elhanyagolt - sport, sok mozgás, egészséges életmód.

Tihanyi-Konda Szilvia

Címkék: tinédzser kövér önkép túlsúly testsúly szorogás

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszgondok.blog.hu/api/trackback/id/tr974718058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása